Aκαδημαϊκοί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία ένωσαν τις δυνάμεις τους στον τομέα της έρευνας για drones με ιρανικό πανεπιστήμιο που πρόσκειται στο καθεστώς της Τεχεράνης.
Ωστόσο, η μελέτη ερευνητών από δυτικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με το ιρανικό Πανεπιστήμιου «Sharif» θεωρείται δυνητικά «πολύ επικίνδυνη» από ειδικούς.
Tα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεργάστηκαν στο θέμα της τεχνολογίας των drones με ένα ιρανικό πανεπιστήμιο που τελεί υπό διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και είναι γνωστό για τις στενές του σχέσεις με τον στρατό της Τεχεράνης, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Guardian».
Ειδικός σε θέματα ασφαλείας θεωρεί ότι η συλλογική έρευνα των πανεπιστημίων θα έχει άμεσες στρατιωτικές εφαρμογές, ενώ ένας άλλος την χαρακτήρισε δυνητικά «πολύ επικίνδυνη».
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής είναι υπεύθυνα για μια σειρά από αιματηρές επιθέσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η ανάπτυξή τους είναι γνωστό ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Τεχεράνης.
Η εφημερίδα «Guardian», πάντως, δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η σχετική έρευνα παραβιάζει τυχόν κυρώσεις ή νόμους της Δύσης.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2023 από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, μια παγκόσμια πλατφόρμα που φιλοξενεί κριτικές μελέτες, αφορά τη χρήση drones – γνωστών ως μη επανδρωμένα αεροσκαφών – σε ασύρματα δίκτυα και ως κόμβους επικοινωνιών.
«Υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις της τεχνολογίας που παρουσιάζεται σε αυτά τα έγγραφα για στρατιωτική χρήση», δήλωσε ο Conor Healy, διευθυντής κυβερνητικής έρευνας στο «IPVM», μια αμερικανική έκδοση που επικεντρώνεται σe τεχνολογικά θέματα ασφαλείας.
«Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα δημιουργίας νέων καναλιών επικοινωνίας όταν ένας αντίπαλος αναπτύσσει παρεμβολές, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο όπου χρησιμοποιούνται drones στην Ουκρανία», πρόσθεσε.