Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Γιατί προχώρησε στην παρέμβαση στο παρά πέντε του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Η ακτινογραφία των μηνυμάτων που έστειλε

Με τον Αλέξη Τσίπρα να αποτελεί το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Συνεδρίου, ξεκινά η επίσημη εσωκομματική αναμέτρηση εν’ όψει των ευρωεκλογών.

Η κίνηση του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να μην «παραμερίσει» αυτή τη φορά, αλλά να πάρει ξεκάθαρη θέση κα μάλιστα να βάλει εναντίον όλων, αρχίζοντας από τον διάδοχό του στην ηγεσία Στέφανο Κασσελάκη, δημιουργεί αναμφίβολα μια νέα συνθήκη στην σπαρασσόμενη Κουμουνδούρου και επιδρά ως καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων στην πορεία του κόμματος προς τις ευρωεκλογές. Ο κ. Τσίπρας με την ηχηρή παρέμβασή του απουσιάζει από το Συνέδριο, αλλά όχι και από τη σκακιέρα κορυφής. Στελέχη αναζητούν από χθες το βράδυ τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ενδεχομένως κρίσιμο ρόλο στην κατεύθυνση που έδειξε με τη δήλωσή του, ενώ ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του σε «παίγνια εξουσίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτείνοντας εκ νέου εκλογή ηγεσίας από τη βάση, ωθεί αναπόδραστα τα πράγματα σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα- κατηγορώντας αρχικά τον νυν πρόεδρο ότι επιδιώκει μία «λευκή επιταγής τριετίας», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, πράγμα που, όπως αναφέρει στη δήλωσή του, προεξοφλεί μία εκλογική αποτυχία. Παράλληλα, αφήνει σοβαρές αιχμές σε όλες τις εσωκομματικές πλευρές, όπως και σε όσους αποχώρησαν και συγκρότησαν στη συνέχεια τη «Νέα Αριστερά» με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης υιοθέτησε την προτεινόμενη από τον Αλέξη Τσίπρα λύση και κάλεσε από το βήμα του Συνεδρίου τους αντιπάλους του να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία οδηγεί στην αντίστροφη μέτρηση και σε μια ταχύτατη διαδικασία εκλογής της ευρύτερης ηγετικής ομάδας, που θα λάβει και την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωκάλπες. Ο κ. Τσίπρας εξέφραζε όλες τις τελευταίες ημέρες στους συνομιλητές του την έντονη ανησυχία του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι «βρίσκεται σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση». Άκουσε προσεκτικά τις απόψεις τους και αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή που επέλεξε από την ημέρα του «παραμερισμού» του από την ηγεσία της Κουμουνδούρου και για οκτώ μήνες.

Όσοι ανέμεναν πρωτοβουλίες από τον κ. Τσίπρα αναρωτιόντουσαν τα τελευταία 24ωρα αν θα προσερχόταν στο Συνέδριο και έτσι όμως θα «νομιμοποιούσε» τη διαδικασία ή αν θα συνέχιζε στο δρόμο της δημόσιας σιωπής προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις από τα δρώμενα. Προτίμησε, όπως ανέφερε, να προειδοποιήσει «για αυτό που έβλεπε να έρχεται και έπρεπε να αποτραπεί». Είδε για την ακρίβεια «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας να έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό», το νικητή, δηλαδή τον Στέφανο Κασσελάκη, να ζητά «λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές» και τους ηττημένους των ρπόσφατων εσωκομματικών εκλογών, όπως την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Αλέξη Χαρίτση, την Ομπρέλα και τους «6+6» «να φεύγουν από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του, αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό, αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Είδε επίσης , κοιτώντας προς όσους έμειναν στο κόμμα και διαφωνούν με την πολιτική συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη «σιωπηλά να περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν, αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα».

Κάνοντας ο ίδιος την περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκκωφαντική ήττα του Ιουνίου ο κ. Τσίπρας κατέληξε στην απόφαση: «Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας». Αν συνεχίσουμε έτσι – διαβλέπει- οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

Σημείο καμπής ήταν, ως φαίνεται, η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη – με την οποία συμφωνεί- να θέσει καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Του αναγνωρίζει το «ελαφρυντικό» ότι δεν είχε χρόνο με την εκλογή του να περιγράψει το σχέδιο και τις θέσεις του, ωστόσο θεωρεί επιβεβλημένη την προσφυγή για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστους μήνες στη βάση για να τσεκάρει αν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, πριν από την επερχόμενη εκλογική μάχη, έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. «Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις», ξεκαθάρισε με τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας προκαλώντας και όσους έχουν «άλλο σχέδιο» να θέσουν και τις δικές τους υποψηφιότητες. Συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στις «ζυμώσεις» που θα ακολουθήσουν και παραπέμπουν στην κατακλείδα των δηλώσεών του: «Σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές: Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω. Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία. Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω».

Οι επικριτές του στο κόμμα -συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έφυγαν κατά τη διπλή διάσπαση- τον κατηγορούν ότι ουδέποτε έκανε ουσιαστική αυτοκριτική, παρότι δηλώνει ότι ανέλαβε την ευθύνη της μεγάλης ήττας το περασμένο καλοκαίρι. Κάποιοι του χρεώνουν ότι δεν προχώρησε στις αναγκαίες αλλαγές τις οποίες είχε προαναγγείλει από την πρώτη -και στρατηγική- ήττα του 2019. Άλλοι όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαπολύουν πυρά για βασικές επιλογές του, όπως ήταν και η «αδιαμεσολάβητη σχέση», δηλαδή η διαδικασία εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Ο πρώην υπουργός μάλιστα με δήλωση-απάντηση στον κ. Τσίπρα επιχείρησε να περιγράψει τους λόγους της αποχώρησής του από το κόμμα, αρνούμενος ότι τον οδήγησε στην έξοδο η εσωκομματική ήττα. Ο κ. Τσακαλώτος με ανάρτησή του υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι:

«Όχι Αλέξη μου δεν φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματος μας και ποιος μπορεί να υποστηρίξει με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν δικαιωθήκαμε με αυτή την επιλογή. Και αυτό δεν άρχισε με τον Κασσελάκη, που σε αυτό τουλάχιστον, έχει δίκιο όταν λέει ότι αν είχαμε ένα στιβαρό κόμμα δεν θα είχε κερδίσει. Άρχισε το βράδυ των εκλογών του 2019, όπου ανακοίνωσες στο κόμμα μας ότι θα τα αλλάξεις όλα, τη στιγμή που πήραμε 31,5%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό μετά από εφαρμογή μνημονίου. Άρχισε όταν αρνήθηκες να φτιάξουμε ένα πολιτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και το έλλειμμα αξιοπιστίας που έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις μετά το 2017. Άρχισε όταν ήθελες να φτάσεις τον Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη με πάνω από 100.000 ψήφους στις εσωκομματικές εκλογές και επέβαλες να ψηφίζουν μέλη με δύο ευρώ την ίδια μέρα. Άρχισε με την ανοχή σου στις θεωρία περί εσωτερικών εχθρών, και από ότι βλέπουμε οι εσωτερικοί εχθροί όλο και πολλαπλασιάζονται εντός ΣΥΡΙΖΑ. Άρχισε όταν πρώτα εσύ ήθελες τη αδιαμεσολάβητη σχέση με τη βάση, δηλαδή χωρίς καμία λογοδοσία στα όργανα, δημιουργώντας ένα κόμμα που δεν συζητά πολιτικά και ιδεολογικά. Άρα πριν μας «αναλύσεις» τους λόγους που φύγαμε κάποιοι, μήπως να αρχίσεις εσύ με μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Θα ήταν μια καλή αρχή!».

Στον ίδιο τόνο – δηλαδή- της προσπάθειας να εξηγήσει τους λόγους αποχώρησης στελεχών από τον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος επανήλθε στην πολιτική σκακιέρα ως επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού στη «Νέα Αριστερά». Ο κ. Σακελλαρίδης απέφυγε τη μετωπική επίθεση στον κ. Τσίπρα, όμως συντάχθηκε ανοιχτά με όσους επέλεξαν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου και να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία στελέχη που αποτελούν συνομιλητές ή ακόμη και «επιλογή» του κ. Τσίπρα; Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κατηγορηματικά κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Συναντά και συζητά με κόσμο όλους τους τελευταίους μήνες- είδε στη Νέα Σμύρνη τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, το οποίο ορισμένοι λένε ότι προσπάθησε να πείσει να μην εμπλακεί στις διαδρομές των όσων αποχώρησαν και συγκρότησαν τη «Νέα Αριστερά». Είχε αναλυτική συζήτηση και με το Διονύση Τεμπονέρα, δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση για το μέλλον της κεντροαριστεράς, όπου μίλησε και η Έφη Αχτσιόγλου. Βασικοί συνομιλητές του κ. Τσίπρα, παραμένουν εκτός από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη που με δήλωσή της τάχθηκε πρώτη κατά του κ. Κασσελάκη για το ερωτηματολόγιο που άναψε φωτιές στο εσωκομματικό πεδίο, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλέστερα

To Top