Διεθνή

Το Ισραήλ θα αυξήσει την πίεση στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, λέει ο Γιοάβ Γκάλαντ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα αυξήσουν την πίεση στην λιβανική παράταξη Χεζμπολάχ σε αντίποινα για τις καθημερινές επιθέσεις της εναντίον τομέων στα σύνορα, διεμήνυσε χθες Κυριακή ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε την ισχύ πυρός εναντίον της Χεζμπολάχ, η οποία αδυνατεί να βρει αντικαταστάτες για τους διοικητές της που εξαλείφουμε», είπε ο κ. Γκάλαντ απευθυνόμενος σε αξιωματικούς της βόρειας διοίκησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Πρόσθεσε πως οι σχεδιασμοί δεν θα επηρεαστούν ακόμη κι αν κηρυχθεί ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας. Η στρατιωτική πίεση στο σιιτικό ένοπλο κίνημα, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, θα κλιμακωθεί ωσότου «η Χεζμπολάχ να αποσυρθεί εντελώς» από τα σύνορα, είπε.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου, οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Λιβάνου/Ισραήλ είναι πρακτικά καθημερινές.

Μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν λάβει θέσεις στην ουδέτερη ζώνη κατά μήκος της μεθορίου του νότιου Λιβάνου που είχε δημιουργηθεί μετά το τέλος του δεύτερου πολέμου, το 2006, από όπου εξαπολύουν επιθέσεις, κυρίως εναντίον στρατιωτικών θέσεων, στο βόρειο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανταποδίδει πλήττοντας θέσεις της Χεζμπολάχ με το πυροβολικό και από αέρος.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στον Λίβανο αν οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστούν οι συγκρούσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα. Η ισραηλινή κυβέρνηση απαιτεί οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ να αποσυρθούν πίσω από τον ποταμό Λιτάνι, δηλαδή 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, όπως προέβλεπε η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Αύγουστος 2006).

Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, θεωρείται γενικά πως διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες εχθροπραξιών, κάπου 250 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ και παρατάξεων-συμμάχων της, αλλά και πάνω από τριάντα άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, ενώ στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί άλλοι τουλάχιστον 16 άνθρωποι, δέκα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και έξι άμαχοι, σύμφωνα με τον στρατό. Εξάλλου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Δημοφιλέστερα

To Top