Πολιτική

H πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ και τα «αγκάθια» Γιαννακοπούλου και Κωνσταντινόπουλου

Στην καταψήφιση του νόμου Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπιών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων επιμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης περιγράφοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε προ δύο εβδομάδων το Ινσιτούτο InSocial του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποστηρίξει την ανάγκη ενίσχυση των Δημόσιων ΑΕΙ και όσον αφορά στην ίδρυση με κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είχε παραπέμψει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα- πριν από την κατάθεση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου- ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νόμο Πιερρακάκη.

Υπέρ της ψήφισης του νόμου έχει ταχθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ δεν αποκλείεται και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να τοποθετηθεί σχετικά κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το ίδιο θέμα.

Ο Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης κατά την παρουσίαση της πρότασης του κόμματος είχε υπογραμμίσει τους τρεις πυλώνες:

Υποχρεωτικός και διασφαλισμένος ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους προς όφελος της έρευνας, της διδασκαλίας και των φοιτητών.

Ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού αντικειμένων σπουδών.

Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύονται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.

Η κυρία Γιαννακοπούλου διαφωνώντας με την κεντρική «γραμμή» του κόμματος θυμίζει ότι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελεί προγραμματική θέση της Χαριλάου Τρικούπη. Εμείς – είπε ο κ. Ανδρουλάκης ωστόσο την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στο Mega- το νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και, ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό, και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επέμεινε ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; «Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε: «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό».

Στην εκδήλωση του Ινστιτούτου InSocial για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακούστηκαν διάφορες και διαφορετικές εισηγήσεις. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος για παράδειγμα τάχθηκε υπέρ του νόμου Πιερρακάκη- όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και στηρίζει τη νομοθετική ρύθμιση. Είναι γνωστό δε ότι ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος προκειμένου να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ δεν πρόκειται να προκαλέσω πρόβλημα στο κόμμα μου, όπως έκανα και στο νόμο για την ισότητα στο γάμο, στηρίζοντας ανοιχτά και δημόσια τη νομοθετική ρύθμιση», λέει στους συνομιλητές της η Νάντια Γιαννακοπούλου μετά και τη δήλωση στα Παραπολιτικά. Θα ισχύσει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όσοι βουλευτές διαφωνούν με τη «γραμμή» που θέλει καταψήφιση του νόμου μπορεί να απέχουν από τη ψηφοφορία; Και τα δύο ενδεχόμενα είναι ανοιχτά- νωρίτερα πάντως θα υπάρξει εκ νέου αναλυτική περιγραφή της θέσης του ΠΑΣΟΚ, που βασίζεται στο «σκανδιναβικό μοντέλο» για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, από τον Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή του κόμματος, Στέφανο Παραστατίδη.

Δημοφιλέστερα

To Top