Ο κ. Χατζηπάνος υπήρξε πρόεδρος επί της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, είναι Πολιτικός Μηχανικός (Dr.Eur.Eng) με σπουδές στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και Salford της Μεγάλης Βρετανίας. Κατέχει μεταπτυχιακό (M.Phil.) και διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) στη Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Κατέχει την ανώτατη πιστοποίηση διαχείρισης υδατικών πόρων (Diplomate Water Resources Engineer (D.WRE) από την American Academy of Water Resources Engineers (AAWRE) καθώς και μια σειρά επαγγελματικών πιστοποιήσεων σε Project Management. Από το 1983 και μετά κατείχε διάφορες θέσεις ευθύνης σε κατασκευαστικές εταιρείες ενώ ήταν συνιδρυτής το 1992 της εταιρείας ΤΡΙΑΣ ΑΤΕ της οποίας υπήρξε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2000. Το 2000 συνίδρυσε την εταιρεία ΤΕΧΝΕΡΓΑ ΑΕ και κατείχε την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι το 2004.
Το 2004, ίδρυσε την ECONTECH Α.Ε., εταιρία συμβούλων μηχανικών, με ιδιαίτερη έμφαση στην διοίκηση και διαχείριση κατασκευαστικών έργων. Είναι επίσης Principal της εταιρείας PMO Advisory, New Jersey, USA. Παράλληλα, είναι σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, του UNOPS και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Project Portfolio Management σε μεγάλα έργα υποδομών. Έχει συγγράψει (Co-Author/Core Committee Member) τέσσερα διεθνή πρότυπα (ANSI/PMI Standard) στον επιστημονικό τομέα της Διοίκησης Έργων, συμμετείχε στην διεθνή επιτροπή συγγραφής της σειράς προτύπων ISO 21500 για την Διοίκηση Έργων, και συμμετείχε στις επιτροπές του ΕΛΟΤ για τα πρότυπα διοίκησης έργων και εφαρμογής BIM στην Ελλάδα.
Έχει υπάρξει πρόεδρος του PMI – Greece, και Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Πολιτικών Μηχανικών (ASCE – Hellenic Section), και έχει διατελέσει (2009 – 2012), Πρόεδρος, της επιτροπής Design, Procurement, Construction (DPC) του PMI για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων
Εν τω μεταξύ, με μία ανακοίνωση ο Δήμος Αθηναίων, απαντά για την τοποθέτηση με απόφαση του Χάρη Δούκα, του γιου του Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα, ως Διευθύνοντος Συμβούλου στον Εθνικό Κήπο τονίζοντας πως εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου μετά από ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Μία τοποθέτηση που έχει προκαλέσει και ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο Δήμαρχος Αθηναίων δε διόρισε ποτέ τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Εθνικό Κήπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος του δελτίου Τύπου. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει πως «τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κήπου εγκρίθηκαν, με ευρεία πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο (υπερψήφισαν 39 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από 4 δημοτικές παρατάξεις, ενώ υπήρξαν 2 λευκά και μια μόνο αρνητική ψήφος)».
Η περίπτωση του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου
Στο μεταξύ ο 42χρονος γιος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ζούσε και εργαζόταν στην Κρήτη με τη σύντροφο και το παιδί τους, ασχολούμενος με τη μελισσοκομική, τον βελονισμό και τα σκάφη αναψυχής στην Κρήτη, ετοιμάζεται να αναλάβει τη νέα του θέση στον Εθνικό Κήπο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού από τον πρώτο του γάμο με την Εύα Ζησιμίδου, ακολουθούσε ως τώρα μια μάλλον αντικομφορμιστική πορεία, δραστηριοποιούμενος στην Κρήτη, όπου βρέθηκε ακριβώς μια δεκαετία πριν και αρραβωνιάστηκε με τη βολεϊμπολίστρια Πωλίνα Πατραμάνη. Η σχέση δεν προχώρησε, προχώρησε όμως η διαμονή του στην Κρήτη, όπου, για αρκετό καιρό έμεινε στη φημισμένη «γειτονιά των χίπηδων», τα Μάταλα, κάτι που ερμηνεύτηκε κάποια στιγμή ως σημάδι των προθέσεών του να παραμείνει μακριά από κάθε είδους εξουσία.
Εκεί, γνώρισε τη σύντροφό του, Μαρίνα, η οποία διατηρεί τουριστικό κατάλυμα στην παραλία των Μάταλων και με την οποία απέκτησαν, το 2019, ένα κοριτσάκι.
Κι όμως. Ο Ανδρέας είχε ξεκινήσει διαφορετικά την πορεία της ζωής του: Απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολέγιου, έφυγε στη Βοστόνη για να σπουδάσει Οικονομικά, από την οποία έφυγε πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, για να μετακομίσει στη Σουηδία, γοητευμένος από την Κοινωνιολογία. Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο Κεντ, θέλοντας να ολοκληρώσει αυτό τον σπουδαστικό κύκλο στο Τμήμα International Relation. Και από εκεί, βρέθηκε στα Χανιά.
Εναλλακτικά -πολύ δε περισσότερο σε σχέση με ό,τι αναμενόταν να κάνει ένας Ανδρέας Παπανδρέου- συνέχισε, ασχολούμενος με τον βελονισμό και τις εναλλακτικές θεραπείες και άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό, αφού το 2013 παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια στην Κίνα. Στη συνέχεια γοητεύτηκε από τη γη και τον πρωτογενή τομέα, στήνοντας μελίσσια και καλλιεργώντας πατάτες, ενώ παράλληλα επένδυσε και σε άλλες δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό, όπως εκδρομές με σκάφη, συνεργαζόμενος και με τοπικούς επιχειρηματίες (δημιούργησαν μια ομάδα με τη δική της ιστοσελίδα που αναλαμβάνει τη διοργάνωση κρουαζιέρων στο Αιγαίο με ιστιοπλοϊκό).
Στην πορεία, κατάφερε να συνδυάσει τις δύο μεγαλύτερες αγάπες του, τον βελονισμό και τα μελίσσια και να αναπτύξει τον μελισσοβελονισμό, δηλαδή μια μέθοδο βελονισμού με κεντριά μελισσών.
Και σε όσους λένε ότι το βιογραφικό του δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη θέση του επικεφαλής στον Εθνικό Κήπο (εταιρεία η οποία διαχειρίζεται και τον Λόφο Φιλοπάππου), κάποιοι αναφέρουν ότι προτού ασχοληθεί με τον βελονισμό εργάστηκε για ένα διάστημα στην εταιρεία Apivita, ενώ για λίγο καιρό ήταν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Στα κοινωνικά δίκτυα, ωστόσο, επιμένουν: Ο δήμαρχος Αθηναίων επέλεξε τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη θέση, επειδή τον λένε… Παπανδρέου. Και πως η εποχή του «ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ» με τους διορισμούς των «δικών μας παιδιών», επιστρέφει πανηγυρικά, με τη σφραγίδα του Χάρη Δούκα.