Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε στην ομιλία του ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία, καθώς μπορούσαν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αναφορικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντί αυτού η ΝΔ επέλεξε πάλι το δρόμο της πόλωσης, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο χωρίς διαβούλευση, χωρίς την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση και χωρίς την ένταξη του σε μία ομαλή συνλειτουργία με τα δημόσια Πανεπιστήμια».
«Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε, χωρίς παρωπίδες, συνολικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα. Για το πώς οφείλουμε να στηρίξουμε το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, όχι μόνο με όρους χρηματοδοτικούς αλλά και δομικούς. Πώς θα διαμορφώσουμε ένα σύστημα διοίκησης που θα θωρακίζει ουσιαστικά τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του. Πώς θα συνδέσουμε την παραγόμενη έρευνα με την αγορά εργασίας, τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Πώς θα εκσυγχρονίσουμε τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων μας ώστε να ανταποκρίνονται στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, στις συντριπτικές μεταβολές που επιβάλλει ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη. Θα έπρεπε να συζητάμε για τον ρόλο της δια βίου μάθησης και της επανακατάρτισης. Για το πώς θα ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας, πώς θα δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα τμήματα σε αυτά, πώς θα προσελκύσουν φοιτητές από το εξωτερικό, θα ενισχύσουν τους πόρους τους πέραν του κρατικού προϋπολογισμού. Θα ενισχύσουν την αυτοτέλεια τους απέναντι σε όσους θέλουν Πανεπιστήμια εξαρτώμενα της εκάστοτε κυβερνητικής ή Υπουργικής δήθεν «μεγαλοψυχίας». Αντικείμενα μικροπολιτικής πλειοδοσίας», τόνισε.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τη διαχρονική στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο θέμα των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με κανόνες και ρύθμιση, με αλλαγή του άρθρου 16. Δεν είναι και δεν ήταν ποτέ υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, δυνητικά κερδοσκοπικών, ανωτατοποιημένων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Και αυτή, λοιπόν, είναι η ουσιώδης διαφορά».
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, εξήγησε ξανά τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και συνέχισε λέγοντας «ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πραγματικά ότι η εκπαίδευση είναι ο κατεξοχήν μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. Που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη κοινωνική και οικονομική. Αγωνιστήκαμε και νομοθετήσαμε για αυτό. Πιστεύουμε στη χειραφέτηση του δημοσίου Πανεπιστημίου τόσο έναντι του ελέγχου του κράτους, όσο και έναντι των νόμων της αγοράς. Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι αγαθό και όχι μία στεγνή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ότι οφείλει να συνηγορεί στον πλουτισμό της γνώσης και της έρευνας, και όχι των μετόχων. Αυτή η πίστη καθορίζει και τη στάση μας σήμερα εδώ».