Ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης καταγράφεται από το 2023 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια που προέρχεται από πτηνά. Πολλοί από τους περίπου 120 ασθενείς χρειάστηκα νοσηλεία λόγω πνευμονίας και πέντε πέθαναν.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο.
Europe faces a ‘Parrot Fever’ crisis with 5 tragic fatalities reported. Stay informed, stay vigilant.
.
Read Full News: https://t.co/Hull8Nd3fa
.#ParrotFever #PsittacosisOutbreak #ChlamydiaBacteria #dxbnewsnetwork #breakingnews #headlines #trendingnews #dxbnews #dxbdnn pic.twitter.com/rL3zRGNBtp— DXB News Network (@dxbnewsnetwork) March 7, 2024
Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Και αυτό γιατί σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, ένδειξη περιβαλλοντικής έκθεσης.
Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 ημερών και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια, με πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις.
🥼🩺🔬The #WHO reported
on Tuesday that a severe outbreak of #psittacosis, alternatively known as parrot fever, has affected several people living in several European countries. This infection caused by Chlamydia psittaci, is transmitted to humans predominantly from birds. Humans… pic.twitter.com/9G3rAat6mT— Dr Swapnil Gautam (@drswapgautam) March 7, 2024
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και πνευμονία. Λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.
Η γεωγραφία των θανατηφόρων περιστατικών