Έτσι, έπεσε αυλαία, στην ολοένα και εντεινόμενη πολιτική μάχη ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, αυτή τη φορά για την Παιδεία και την λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. Το επίμαχο νομοσχέδιο -το οποίο είχε προκαλέσει και αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων- πέρασε τελικά μετά από μία μακρά ψηφοφορία με 159 «ναι».
Συγκεκριμένα, επί της αρχής το σχέδιο νόμου και επί των άρθρων που εισάγουν για πρώτη φορά διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 158 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, ενώ καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 δήλωσαν παρών.
Δείτε βίντεο, η ανακοίνωση του αποτελέσματος:
Με ευρύτερη πλειοψηφία πάνω από 180 ψήφους πέρασαν τα περισσότερα άρθρα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε, δε, και κάποια άρθρα υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας καθυστέρησε λόγω… Πλεύσης Ελευθερίας. Επί σχεδόν δύο ώρες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με τις βουλευτές Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου, διάβαζε ένα ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου! Ψήφισε τελικά γύρω στις 11:15.
Πιερρακάκης: Ξεκινά μια μεγάλη ιστορική αλλαγή
«Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα» και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.
Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε». «Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη» τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.
«Συζητήσαμε επί ενός νομοσχεδίου το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά και αυτό ορίζει μια νέα εποχή στην ανώτατη εκπαίδευση».
Τοποθέτηση στην Ολομέλεια κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του νομοσχεδίου. https://t.co/blsHGHtvZF pic.twitter.com/Q1vt8DjeFw
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) March 8, 2024
Πώς ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο