«Αγκάθι» οι αποζημιώσεις, το βαμβάκι και η μεγαλύτερη Κάρλα
Οι Θεσσαλοί αγρότες σε αυτή την συνάντηση κατεβαίνουν με σχεδιασμό και με «κόκκινες γραμμές». Η βασική «κόκκινη γραμμή» είναι οι άμεσες αποζημιώσεις από τον Daniel. Είναι αλήθεια. πως χωρίς ευθύνη της κυβέρνησης, λόγω των ελέγχων που δεν έγιναν στην ώρα τους λόγω έλλειψης προσωπικού, πολλοί πληγέντες δεν πήραν χρήματα, είτε πήραν πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι Θεσσαλοί ζητούν αποζημιώσεις στο 100 % της ζημιάς, είτε για την οικοσκευή, είτε για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και την αγροτική παραγωγή που χάθηκε.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την έκθεση των Ολλανδών ειδικών, προτείνεται η αύξηση της έκτασης της Κάρλας κατά 17.000 στρέμματα. Δηλαδή από 38.000 στρέμματα που είναι σήμερα το τεχνητό κομμάτι να φτάσει τα 55.000 στρέμματα. Μιλώντας με μέλη της επιτροπής που είναι από την Κάρλα κάτι τέτοιο τους βρίσκει αντίθετους, καθώς θα χαθούν πολλά στέμματα καλλιεργήσιμης γης. Επίσης εκφράζουν την απορία πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, καθώς υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές, αλλά αυτές είναι διάσπαρτες και όχι ενιαίες. Παράλληλα δηλώνουν την δυσαρέσκειά τους, καθώς η μελέτη δεν προβλέπει την πολυπόθητη σήραγγα προς το Αιγαίο για να αδειάσει το νερό. Μάλιστα τονίζουν με νόημα πως ακόμη και αν αδειάσει το νερό μέσα σε 1,5 χρόνο όπως προβλέπεται, θα χρειαστούν πολλά χρόνια, ώστε αυτά τα χωράφια να αποδώσουν.
Οι Θεσσαλοί από την άλλη φαίνεται να συμφωνούν και σε πολλά πράγματα από όσα έχουν γίνει γνωστά και είναι στην έκθεση των Ολλανδών. Για παράδειγμα είναι θετικοί στην μερική εκτροπή του Αχελώου, στα φράγματα και τα αντιπλημμυρικά έργα που προτείνονται ιδίως στους ορεινούς όγκους για την συγκράτηση της ορμής των νερών. Συμφωνούν με το υπογειοποιημένο σύστημα άρδευσης που προτείνεται από τους Ολλανδούς για τους ξερούς μήνες του χρόνους. Διαφωνούν κάθετα με την έκθεση που υποστηρίζει πως το βαμβάκι δεν είναι ενδεδειγμένο καλλιεργήσιμο προϊόν για το κάμπο , λόγω του ότι χρειάζεται πολύ νερό. «Η καλλιέργεια του βαμβακιού είναι κόκκινη γραμμή» , λένε στο Πρώτο Θέμα μέλη της επιτροπής . Επίσης βλέπουν με καλό… μάτι την δημιουργία οργανισμού για την διαχείριση των υδάτων , εφόσον σε αυτόν δεν θα υπάρχει ιδιώτης.
Διευκρινίσεις για τις ζώνες ελεγχόμενης Πλημμύρας
Θεωρείται βέβαιο πως η επιτροπή θα είναι θετική στην μεταφορά οικισμών, όπου χρειάζεται, καθώς αυτές οι περιοχές είναι υποψήφιες να πλημμυρίσουν ξανά. Όμως θα ζητήσουν διευκρινίσεις για τις περιοχές ελεγχόμενης πλημμύρας. Μια τέτοια περιοχή είναι η ευρύτερη περιοχή από την Φαρκαδόνα, το Ζάρκο και την Πηνειάδα. Για τέτοιες περιοχές θα πρέπει να συζητηθεί το καθεστώς των αποζημιώσεων που θα ισχύσει για ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς. Επιπρόσθετα ζητούμενο είναι το χρονοδιάγραμμα των έργων που θα αποφασιστούν ώστε η Θεσσαλία να μην κινδυνεύσει ξανά σε τέτοια έκταση από ανάλογα φαινόμενα.
Η ιστορία πάντως έδειξε πως στην Θεσσαλία για πολλές δεκαετίες δεν υπήρξε σοβαρός σχεδιασμός. Την δεκαετία του ‘60 αποξηράνθηκε η Κάρλα, και σχεδόν 20 χρόνια μετά εξαγγέλθηκε η εκτροπή του Αχελώου που «καρκινοβατούσε» μέχρι και πριν από μερικούς μήνες. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη το έργο να λειτουργήσει καθώς φθείρεται επικίνδυνα από τον χρόνο!