Οικονομία

Πράσινο φως για μετακλήσεις άλλων 32.507 εργατών από τρίτες χώρες – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Επιπλέον 32.507 νέες μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, για την περίοδο 2023 – 2024, εγκρίθηκαν από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών κυρίως στους τομείς της γεωργίας , κτηνοτροφίας , τουρισμού και κατασκευών.

Οι 32.507 νέες θέσεις μετακλητών εργατών προστίθενται στις 167.925 μετακλήσεις οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί για την 2ετία 2023 – 2024.

Από τις θέσεις που πήραν το πράσινο φως:

11.000 θέσεις εργασίας (34%) αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας.

3.500 θέσεις εργασίας (10,8%) αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες κατασκευών / οικοδομών ή ειδικές θέσεις (π.χ. χειριστές κλαρκ κλπ).

10.100 θέσεις εργασίας (31%) αφορούν σε θέσεις εποχικής εργασίας στον τουρισμό με σχεδόν τις μισές (περίπου 5.000) να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).

Οι περισσότερες θέσεις αφορούν την Αττική ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες της Μακεδονίας, Νότιου Αιγαίου, Κρήτης και άλλων περιοχών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν είναι εποχικοί του τουρισμού ( καμαριέρες , μάγειρες, λαντζερηδες, μπουφετζήδες) ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας καθώς και φροντιστές ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.

Το πρόβλημα των κενών θέσεων είναι τεράστιο καθώς τα προσκόμματα και οι καθυστερήσεις βάζουν «τροχοπέδη» στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετανάστευσης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες να προτιμήσουν την Ισπανία και την Ιταλία όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν «χαρτιά» σε αλλοδαπούς εργάτες πολύ πιο εύκολα την ώρα που στην Ελλάδα η απόκτηση άδειας διαμονής και ιθαγένειας απαιτεί περίπου 7 χρόνια. Η αντίστοιχη περίοδος αναμονής στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι περίπου 3 χρόνια.

Το σκηνικό δεν θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Το πράσινο φως ωστόσο, για μαζικές μετακλήσεις δόθηκε στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία όπου μπήκαν τα θεμέλια για μια διμερή συμφωνία μετακλήσεων από την τεράστια πηγή εργατικού δυναμικού της Ινδίας που θα προωθηθεί τον Απρίλιο στη Βουλή.

Στο κάδρο μπαίνουν και άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ που έχει παράδοση στους εξειδικευμένους τεχνίτες όπως εκφορτωτές ,ηλεκτροσυγκολλητές και εργαζόμενους στη συσκευασία , το Μπαγκλαντές που εξάγει γιατρούς και οι Φιλιππίνες που εξάγουν καπετάνιους.

Συνολικά στα σκαριά βρίσκονται έξι συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας περιλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας καθώς στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι αυτών των χωρών ενώ στις μελλοντικές μετακλήσεις στόχος είναι να περιληφθούν και οι πολίτες της Αρμενίας που δοκιμάζονται από τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δημοφιλέστερα

To Top