Οικονομία

Ποια γαλλική λιχουδιά απειλεί με εξαφάνιση ένα ολόκληρο ζωικό είδος

Όσοι τα έχουν δοκιμάσει υποστηρίζουν ότι η γεύση και η υφή τους προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε κοτόπουλο και ψάρι. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α και ποτάσιο. Για περισσότερα από 1.000 χρόνια αποτελούν σήμα κατατεθέν της γαλλικής κουζίνας, αν και σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα τη… λιχουδιά απολάμβαναν και οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Αγγλίας περίπου 8.000 χρόνια πριν εμφανιστεί στη Γαλλία, ενώ στην Κίνα καταναλώνονται τουλάχιστον από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η δημιουργία του πολύ ξεχωριστού πιάτου αυτού, όμως, απειλεί με εξαφάνιση ολόκληρα ζωικά είδη!

Ο λόγος για τα βατραχοπόδαρα, οι λάτρεις των οποίων μπορεί να οδηγήσουν στον αφανισμό ορισμένων ειδών βατράχων.

Κάθε χρόνο βατραχοπόδαρα αξίας 40 εκατ. δολαρίων εμπορεύονται σε παγκόσμιο επίπεδο με τουλάχιστον 3,2 δισ. βατράχους να καταναλώνονται ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 4.000 τόνοι κατεψυγμένων βατραχοπόδαρων, αριθμός που αναλογεί σε περίπου 80-200 εκατομμύρια βατράχους.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πτωτική πορεία του πληθυσμού τους, η Γαλλία δέχεται 3.000 τόνους, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να προέρχεται από άγριες αποικίες, ιδίως από την Ινδονησία, την Τουρκία και την Αλβανία.

Για αυτό το λόγο, περισσότεροι από 550 κτηνίατροι, ερευνητές και περιβαλλοντολόγοι συνέταξαν επιστολή με παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τον ίδιο και την ΕΕ να σταματήσει να επιτρέπει την ακραία εμπορική εκμετάλλευση βατράχων στην Ασία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Θεωρούμε ότι η Γαλλία έχει ιδιαίτερη ευθύνη να πρωτοστατήσει σε αυτό το ζήτημα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, όπου επισημαίνεται ότι οι πληθυσμοί βατράχων που ενδημούν στη Γαλλία και την ΕΕ προστατεύονται από τη νομοθεσία.

Βατραχοπόδαρα εισάγονται και από το Βιετνάμ, αλλά προέρχονται από φάρμες που έχουν και αυτές αρνητικό αντίκτυπο στον άγριο πληθυσμό των βατράχων.

Ένα είδος, ο ποταμίσιος βάτραχος με κυνόδοντα (Limnonectes macrodon), σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο σημείο, δεν εισάγεται πια από τη Γαλλία.

Ακόμη και σε κοινά είδη όπως ο βάτραχος που τρώει καβούρια (Fejervarya cancrivora) και ο βάτραχος του ρυζιού (Fejervarya limnocharis) παρατηρείται μείωση που αποδίδεται στις εξαγωγές των τόσων ετών.

Δημοφιλέστερα

To Top