Για τη μελέτη των Ολλανδών ειδικών σχετικά με τη Θεσσαλία, τις αγροτικές αποζημιώσεις, το ζήτημα με το νερό και τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη-αγροτών μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.
Με αφορμή τις προτάσεις των Ολλανδών ο κ. Αυγενάκης είπε ότι «ήρθε λοιπόν η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Δεν θα γίνει κανένας αιφνιδιασμός. Δεν θα γίνει κάτι ερήμην των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα της περιοχής, ούτε ερήμην της αυτοδιοίκησης. Θα γίνει σε συνεννόηση, μιας και τα προβλήματα πλέον δεν κρύβονται, Είναι υπαρκτά, είναι συγκεκριμένα, είναι γνωστά».
«Από την άλλη έχουμε την καταγραφή από τους Ολλανδούς με απόλυτη λεπτομέρεια συμπεριφορών και ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων που οδήγησαν σε όλη αυτή την εικόνα και τελικά σε όλη αυτή την καταστροφή ανά περιοχή. Πως λειτούργησε το κάθε αντιπλημμυρικό έργο σε κάθε σημείο. Πραγματικά μια πολύ χρήσιμη δουλειά. Αυτό βοηθά τους ίδιους αλλά και εμάς να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Και καταλήγουν σε προτάσεις που είναι πολύ χρήσιμες. Δεν πάνε σε πολύ μεγάλα φαραωνικά έργα, αλλά πάνε σε μικρότερα, πέρα από τα 3 σημαντικά φράγματα που ήδη εξελίσσονται (…) Εκεί που επιμένουν και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους είναι οι πολλές μικρές στάσεις του νερού, κυρίως στις πλαγιές των βουνών, πριν φτάσουν στην κοιλάδα, πριν φτάσουν στη λεκάνη» πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czu5gjehfnq9)
Ειδικά για τη λίμνη Κάρλα επισήμανε ότι οι Ολλανδοί «κάνουν κι άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα πιθανή επέκταση της λίμνης Κάρλα, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα υποδοχής και φιλοξενίας νερού που θα φτάσει από τις γύρω περιοχές (…) Αναφέρομαι στη λίμνη Κάρλα που είχε δημιουργηθεί μετά από ένα μεγάλο τεχνικό έργο, που μάλιστα είχαμε βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι αυτό το έργο. Άλλη λύση που προτείνουν είναι η δυνατότητα ελεγχόμενης πλημμύρας σε συγκεκριμένα σημεία που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων όλοι οι άνθρωποι της περιοχής. Μια κουλτούρα την οποία την έχουν πολύ έντονα στην Ολλανδία και σε άλλα σημεία του πλανήτη που έχουν τέτοια φαινόμενα. Αυτά μεν να τα συζητήσουμε, δεν θα γίνει κάτι ερήμην των πολιτών».
Σχετικά με την ολλανδική πρόταση για τη Θεσσαλία υπενθύμισε, επίσης, ότι «εγκαταστάθηκαν για μια μακρά περίοδο πάνω από 40 – 45 επιστήμονες από διαφορετικές χώρες, δούλεψαν. Εγώ δεν μηδενίζω ότι έχουν κάνει. Ειλικρινά σας λέω με το χέρι στην καρδιά. Είναι μια πολύ χρήσιμη δουλειά. Τοποθετούμε τα πάντα. Έχουμε κάποιες ενστάσεις σε κάποιες παραμέτρους. Για παράδειγμα στο θέμα της καλλιέργειας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Βεβαίως τα συζητήσαμε. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους, για παράδειγμα, μια σειρά από ζητήματα και δεσμεύσεις που η Ελλάδα έχει απέναντι στην κοινότητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτά τα οποία θίγουν -και αναδεικνύουμε το πρόβλημα του νερού- δεν είναι πραγματικά. Δηλαδή κάπου πρέπει να βρούμε το σημείο επαφής. Και θα βρεθεί, όταν υπάρχει καλή διάθεση».
«Αλλά επαναλαμβάνω δεν μηδενίζονται. Ίσα ίσα μάλιστα, θεωρώ ότι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ένας οδηγός και για άλλες περιφέρειες της χώρας μας. Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Κρήτης ήδη έχουμε αναθέσει στην ίδια εταιρία να εκπονήσει αντίστοιχη μελέτη, διότι και στην Κρήτη έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης βλέπε Σητεία, Νότιο Λασίθι, Νότιο Ηράκλειο, φαινόμενα πλημμυρικά -βλέπε Χανιά- που δεν είναι μια και δυο φορές που έχουν συμβεί αντίστοιχα πράγματα, αλλά ακόμα και πόλης Ρεθύμνου και Ηρακλείου».
Ερωτηθείς, δε, για τη νέα συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό είπε ότι «οι συναντήσεις οι οποίες γίνονται, των καλοπροαίρετων, των θετικών, των διαθέσιμων να βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις ή να αναδείξουν προβλήματα, είμαι βέβαιος ότι πάντοτε καταλήγουν χρήσιμες».
Η Θεσσαλία και το πρόβλημα του νερού