Ελλάδα

Folli Follie: Το τεκμήριο της αθωότητάς μου έχει γίνει κουρέλι, είπε ο Κουτσολιούτσος ξεκινώντας την απολογία του

Έπειτα από περίπου έξι χρόνια δικαστικών ερευνών, αναβολών και σειρά άλλων καθυστερήσεων στη ποινική διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης της Folli Follie, ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η απολογία του πρώτου και εκ των βασικών κατηγορουμένων του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Πρόκειται για την απολογία τον ιδρυτή της πολύπαθης εταιρείας, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίας μάλιστα ξεκινώντας να απολογείται σήμερα στο δικαστήριο ανέφερε ότι όλο αυτό τον καιρό περίμενε αυτή την ημέρα «πώς και πώς».

Μεταξύ άλλων σήμερα ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος απολογούμενος για σειρά κακουργηματικών πράξεων, είπε στο δικαστήριο: «Αυτή την ημέρα την περίμενα πώς και πώς. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω μιλήσει πουθενά. Μερίδα του Τύπου μου επιτίθεται συνεχώς και είμαι αναγκασμένος να μην βγαίνω από το σπίτι. Το τεκμήριο της αθωότητάς μου έχει γίνει κουρέλι. Είμαι εδώ για να μάθετε την πραγματικότητα και εσείς θα την κρίνετε μετά».

Αναφερόμενος στην ίδρυση της Folli Follie, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έκανε λόγο κατά τη διάρκεια του σημερινού πρώτου μέρους της απολογίας του για ένα όνειρο ζωής, που όπως είπε, κατάφερε με σκληρή δουλειά να υλοποιήσει. «Προσφέραμε στο ελληνικό κράτος 1,5 δισ. μέσα σε μια δεκαετία. Δεν δέχομαι ότι δεν υπήρχε τίποτα», είπε ο κατηγορούμενος, αντικρούοντας τις κατηγορίες που του έχει προσάψει η Δικαιοσύνη. «Μπήκαμε στο Χρηματιστήριο με το σπαθί μας» ανέφερε ακόμη και σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: «Ανοίξαμε 65 καταστήματα στην Ελλάδα και συγχρόνως 10 καταστήματα σε πρωτεύουσες του εξωτερικού. Κάναμε εταιρεία κολοσσό, τη μεγαλύτερη στο Χρηματιστήριο και με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Αισθάνομαι σήμερα την ανάγκη να πω ένα συγγνώμη στα στελέχη που κάθονταν εδώ δίπλα μου και για 20 χρόνια βοήθησαν στην εδραίωση της εταιρίας, χωρίς να έχουν σχέση με όλα αυτά».

Συνεχίζοντας, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην επέκταση της εταιρείας του στο Χονγκ Κονγκ. «Tο 1998 άνοιξε το πρώτο γραφείο στο Χονγκ Κονγκ, που ήταν η Νέα Υόρκη της Ασίας. Εμείς πουλούσαμε Ελλάδα. Όλες οι καμπάνιες είχαν θέμα την Ελλάδα. Σε όλα τα Μετρό, τα αεροδρόμια υπήρχαν αφίσες της Folli – Follie. Μου στοίχιζαν κάποια δισεκατομμύρια όλα αυτά. Γίναμε γνωστοί παγκοσμίως» ανέφερε.

Ωστόσο, σήμερα η απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου δεν ολοκληρώθηκε αλλά αναμένεται να συνεχιστεί στην επόμενη δικάσιμο του δικαστηρίου, η οποία έχει οριστεί για τις 27 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους Τζώρτζης και οι συγκατηγορούμενοί τους, κατά περίπτωση δικάζονται για τα εξής κακουργήματα: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli – Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Έτσι, σύμφωνα με τη δικογραφία κατάφερναν να καταρτίζουν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει τους σε τρίτους».

Όπως αναφέρει το βούλευμα, η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli Follie, προκάλεσε τεράστια ζημία η οποία αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ.

Δημοφιλέστερα

To Top