Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα (19/3) η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία ξεκίνησε με το… αριστερό την εβδομάδα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας και στον απόηχο της στάσης αναμονής που κράτησε η Moody’s. Με αυτό τον τρόπο, μπήκε «φρένο» στο τετραήμερο ανοδικό σερί, που είχε επαναφέρει το Χρηματιστήριο κοντά στο υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (15/3) η Moody’s διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντάς την ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Πολλοί επενδυτές είχαν «ποντάρει» στο πολυπόθητο investment grade, αλλά η Moody’s επιβεβαίωσε τη φήμη που έχει ως ο πιο αυστηρός από τους οίκους αξιολόγησης, φέρνοντας τους πωλητές στο προσκήνιο.
Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε πτωτικό «κανάλι» καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με τους sellers να πατάνε «γκάζι» στις δημοπρασίες. Στο στόχαστρο βρέθηκαν μετοχές που μέχρι πρότινος υπεραπέδιδαν, όπως η Cenergy Holdings (πλησίαζε το ιστορικό υψηλό των 7,6 ευρώ) και η Σαράντης (έβαλε «φρένο» στο 4ήμερο ράλι που την είχε οδηγήσει σε ρεκόρ 6ετίας).
Η Τράπεζα Πειραιώς ηγήθηκε των σημερινών απωλειών στους τραπεζικούς τίτλους, σημειώνοντας εκ νέου υψηλό τζίρο. «Βουτιά» και για την Jumbo, λόγω της αποκοπής του δικαιώματος στο έκτακτο μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ. Από τα βαριά «χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο «κόκκινο» έκλεισαν επίσης ο ΟΠΑΠ και η Mytilineos.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η Aegean, καθώς πέρασε πακέτο μέσω του Χ.Α. για το 3,4% της αεροπορικής εταιρείας. Ειδικότερα, άλλαξαν «χέρια» 3,074 εκατ. τεμάχια στην τιμή των 12 ευρώ, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγές να ανέρχεται στα 36,888 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 18,56 μονάδες ή 1,31% και έκλεισε στις 1.403,47 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.417,28 μονάδες.
Για ακόμη μία μέρα, ο τζίρος «εκτινάχθηκε» σε υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδα, με τη συνδρομή των πακέτων της Aegean. Ωστόσο, τη «μερίδα του λέοντος» είχε ξανά η Τρ. Πειραιώς, λόγω του πρόσφατου placement (αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας) και των αλλαγών στις σταθμίσεις που επέφερε στους δείκτες MSCI και FTSE Russell.
Moody’s, εταιρικά αποτελέσματα και κεντρικές τράπεζες στο προσκήνιο
Στον «πάγο» κράτησε ο αμερικανικός οίκος Moody’s την ελληνική οικονομία, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση (rating) στο «Ba1», αλλά και τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές (stable). Η Moody’s είναι ο μοναδικός από τους αναγνωρισμένους οίκους που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι πέρυσι είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, από Ba3 σε Ba1. Το επόμενο «ραντεβού» για την πιθανή απόδοση του investment grade είναι προγραμματισμένο για τις 13 Σεπτεμβρίου. Απομένουν άλλες 8 αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας εντός του 2024, με αμέσως επόμενη εκείνη της Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου.