Λίγο πριν πάρει εκ νέου τον δρόμο για την άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα για τον Καναδά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για μια «γεωπολιτική» Σύνοδο Κορυφής, όπου θα τεθούν επί τάπητος μια σειρά διεθνών θεμάτων, αλλά και το μείζον ζήτημα της στρατηγικής της Ε.Ε. ως προς την αμυντική βιομηχανία και την ευρύτερη αμυντική της τοποθέτηση σε έναν κόσμο που αλλάζει και μπορεί να γίνει ακόμα πιο απρόβλεπτος, εφόσον επανεκλεγεί στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα προσέρχεται από θέση ισχύος, με δεδομένο ότι είναι από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε., αλλά έχει προσθέσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βγει τρόπο να ξοδεύει και πιο «έξυπνα» για την κοινή άμυνα. Σημειωτέον, μόλις χθες ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην παραλαβή των τριών νέων ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk από τα συνολικά επτά που θα ενσωματωθούν στη δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού και υπογράμμισε ότι επιβάλλονται οι προσεγγίσεις με την Τουρκία, αλλά απαγορεύονται οι ψευδαισθήσεις, καθώς η γείτονα συνεχίζει με τη σειρά της το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czyjbl1699nl)
Υπενθυμίζεται ότι η νέα τοποθέτηση της Ε.Ε. ως προς τα θέματα άμυνας θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας Επιτροπής που θα προκύψει μετά τις Ευρωεκλογές, στην οποία θα διαμορφωθεί και μια νέα θέση Επιτρόπου Άμυνας, με αρμοδιότητες που σήμερα έχει ο Ύπατος Εκπρόσωπος. «Να μετατραπεί η στρατηγική αυτονομία από σύνθημα σε πραγματική και αποτελεσματική πολιτική. Δείτε, παραδείγματος χάρη, την άμυνα. Όχι μόνο πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει να συντονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες», είπε σε αυτό το περιβάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του που προβλήθηκε προχθές στο Euronews.
Δεν φτάνει η εξαίρεση των δαπανών
Παράλληλα με όλα αυτά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικού κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πει σε άλλες χώρες που ίσως αντιμετωπίζουν με μια ελαφρότητα το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας ότι δεν αρκεί μια λογιστική διευθέτηση του ζητήματος.
Την ώρα μάλιστα που απαιτείται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πώς θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή η ευρωπαϊκή άμυνα
Ενίσχυση Ουκρανίας μέσω τρίτων
Με δεδομένο ότι θα γίνει συζήτηση και για τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί σύμφωνος με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της χώρας, με βάση σχήματα που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ευρύτερα, πάντως, η θέση της Ελλάδας είναι η ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη στην εμπόλεμη Ουκρανία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον κ. Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών. Αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την επίθεση με πυραύλους κατά την παραμονή του στην Οδησσό.
«Φρένο» στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Με φόντο τις εξελίξεις στη Γάζα-και την ως τώρα αδυναμία της Ε.Ε. να υιοθετήσει μια κοινή θέση στο ζήτημα- ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της χώρας μας για τις απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση που σοβεί, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι άμαχοι που υποφέρουν στη Γάζα.
Θα τονίσει, όμως, ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.