Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την εξαγωγή των μαχητικών αεροσκαφών που αναπτύσσει η χώρα με τη Βρετανία και την Ιταλία.
Είναι, όπως σημειώνει το BBC, η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων απομάκρυνσης από τις ειρηνιστικές πολιτικές που χαρακτήριζαν τη χώρα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945.
Έρχεται μάλιστα λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπου αναμένεται να τονίσει τη συμμαχία του Τόκιο με την Ουάσινγκτον και την ετοιμότητα της χώρας του να εμπλακεί περισσότερο στις αμυντικές συνεργασίες.
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι η Ιαπωνία θα μπορεί να πωλεί αεροσκάφη σε χώρες με τις οποίες το Τόκιο έχει υπογράψει αμυντικά συμβόλαια και στις οποίες δεν υπάρχει τρέχουσα σύγκρουση.
Ωστόσο, κάθε πώληση μαχητικού αεροσκάφους θα απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως το 2027, επικαλούμενη τις απειλές που συνιστούν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία προσχώρησε στη συνεργασία Βρετανίας και Ιταλίας, με την ονομασία Tempest, για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες. Είναι η πρώτη συνεργασία του Τόκιο για την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού με μια χώρα εκτός των ΗΠΑ.
Τα αεροσκάφη αναμένεται να καταστούν επιχειρησιακά έως το 2035.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατεχόμενη τότε από τις ΗΠΑ Ιαπωνία υιοθέτησε σύνταγμα που λέει ότι η χώρα αποκηρύσσει τον πόλεμο και τη χρήση βίας για την επίλυση διεθνών διαφορών. Το σύνταγμα δεν αναγνωρίζει επίσημα τον στρατό και τον περιορίζει στις δυνατότητες αυτοάμυνας.
Επίσης, επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών όπλων, η οποία χαλάρωσε για πρώτη φορά το 2014 υπό τον τότε πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Τον Δεκέμβριο του 2023, η Ιαπωνία χαλάρωσε ακόμη περισσότερο τους κανόνες για την πώληση φονικών όπλων που κατασκευάζει με ξένες άδειες να εξάγονται στη χώρα όπου εδρεύει ο αδειοδότης. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για το Τόκιο να στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στις ΗΠΑ.