Στην τελική ευθεία και σε κλίμα ακραίας πόλωσης και τοξικότητας εισέρχεται η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με την πλειοψηφία να κατηγορεί την αντιπολίτευση για χυδαία εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών και τα αντιπολιτευτικά κόμματα να καταγγέλλουν συγκάληψη ευθυνών και αιματοβαμμένα χέρια.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με αντίστροφη σειρά σε σχέση με την κοινοβουλευτική τους δύναμη για να κλείσει η συζήτηση μετά τις 8 το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή
Αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει με φόντο την τραγωδία των Τεμπών εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί τελευταίος σήμερα το βράδυ στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για την υπόθεση των Τεμπών αλλά και σε όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί συγκάλυψης, μπαζώματος, μονταρίσματος ή διακίνησης παράνομων καυσίμων.
Ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη για συμπόρευση προς την τοξικότητα, για υπόγειες συμμαχίες, τυμβωρυχία και εργαλειοποίηση ενός τραγικού γεγονότος προκειμένου να δραπετεύσουν από πολιτικά αδιέξοδα και να καλλιεργήσουν συνθήκες θεσμικής εκτροπής ενόψει των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται ότι ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως “εντολοδόχο συμφερόντων” ενώ έβαλλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι όρισε ως εισηγητή στη συζήτηση τον καταδικασμένο με 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες Νίκο Παππά.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Ανδρουλάκης, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, θα επιμείνει στις καταγγελίες περί συγκάλυψης των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών ενώ θα επιχειρήσει να αποκρούσει τις επιθέσεις του Μαξίμου που τον αποκαλεί “θυρωρό συμφερόντων”.
Παράλληλα αναμένεται να απαντήσει και για τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί παρασκηνιακών “ζυμώσεων” ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πριν την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.
Σε ανάλογο μήκος θα κινηθεί και η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό και την πλειοψηφία να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν πρόταση προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ”σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.