Με απώλειες για Dow και S&P 500 ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο για τη Wall Street, καθώς τα ισχυρά στοιχεία από τη μεταποιητική δραστηριότητα αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών πως η Federal Reserve δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,60% φτάνοντας τις 39.566 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,20% στις 5.243 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε τελικά θετικό πρόσημο, στο +0,11% και τις 16.396 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις κέρδισαν αρκετό έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να προσθέτει σχεδόν 13 μονάδες σκαρφαλώνοντας έτσι πάνω από το 4,3%, στο 4,327% και την απόδοση του 2ετούς να κερδίζει σχεδόν 10 μονάδες στο 4,714%.
Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από την σημαντική βελτίωση του μεταποιητικού τομέα αντανακλώντας τις υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας.
Ο μεταποιητικός PMI του Institute for Supply Management διευρύνθηκε για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022 φτάνοντας τις 50,2 μονάδες.
Έτσι, όχι μόνο ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν βελτίωση στις 48,4 μονάδες, αλλά κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από το αναπτυξιακό όριο των 50 μονάδων.
Αντιστοίχως, ο δείκτης PMI που δημοσίευσε επίσης σήμερα η S&P Global έδειξε τη μεταποιητική δραστηριότητα στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 22 μήνες, στις 51,9 μονάδες το Μάρτιο.
Η ισχυρή πορεία της οικονομίας σε ένα διάστημα που ο ρυθμός επιβράδυνσης του πληθωρισμού έχει περιοριστεί δεν αποτελεί καλό σημάδι για την προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Μπορεί, άλλωστε, traders και αναλυτές να εξακολουθούν να «ποντάρουν» σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όμως έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν πως το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί και να μην επιβεβαιωθεί.