Η Adidas δεν επιτρέπει στον κόσμο να αγοράζει φανέλες της εθνικής Γερμανίας με τον αριθμό 44, λόγω της θεωρούμενης ομοιότητάς του με το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι ναζιστικές μονάδες SS κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η γερμανική εκτός έδρας εμφάνιση προκάλεσε επίσης διαμάχη λόγω του ροζ χρώματός της. Οι υποστηρικτές λένε ότι αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Γερμανίας, ενώ οι επικριτές υποστηρίζουν ότι είναι μη παραδοσιακό και μια αρπαγή μετρητών που οργανώθηκε από τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB).
Thoughts on Germany’s pink shirt for #Euro2024? pic.twitter.com/G9CxbHOVIl
— DW Sports (@dw_sports) April 1, 2024
Ο εκπρόσωπος της Adidas, Όλιβερ Μπρίγκεν αρνήθηκε ότι η ομοιότητα της φανέλας με τα ναζιστικά σύμβολα ήταν σκόπιμη. «Ως εταιρεία δεσμευόμαστε να αντιταχθούμε στην ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό, τη βία και το μίσος σε κάθε μορφή», δήλωσε. «Θα εμποδίσουμε την εξατομίκευση των φανελών».
Σχεδιασμένο το 1929, το σύμβολο των SS έχει γίνει συνώνυμο με μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που οι φανέλες εθνικής ομάδας προκαλούν αντιδράσεις. Οι οπαδοί της Αγγλίας άσκησαν κριτική στις αλλαγές που έγιναν στον σταυρό του Αγίου Γεωργίου στο πίσω μέρος του γιακά της φανέλας της ομάδας.
Sports shops are selling St George’s Cross iron-on transfers so fans can cover the hated design on the new England football shirt.
The ‘Sports Shop’ boss Grant Walters is selling heat transfers for £4.95 at his shops in Kingswinford & Stourbridge & seemingly popular. ⚽️🏴 pic.twitter.com/8e0Uffvx7a
— Mr Pål Christiansen (@TheNorskaPaul) March 29, 2024
Η Nike ισχυρίστηκε ότι η χρήση του μοβ και του μπλε μαζί με το παραδοσιακό κόκκινο είχε ως στόχο να αντιπροσωπεύσει την ενσωμάτωση, αλλά οι επικριτές υποστήριξαν ότι ήταν ασέβεια.