Το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα, σε επίπεδο μήνα και τριμήνου, έκανε σήμερα (2/4) το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να ανεβάζουν απότομα «στροφές» κατά την επάνοδό τους από την ολιγοήμερη ανάπαυλα λόγω του Πάσχα των Καθολικών.
Με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Λεωφόρος Αθηνών βρέθηκε σε «κυκλώνα» κατοχύρωσης των κερδών του α’ τριμήνου, που ανήλθαν στο 10%. Πιέσεις ασκήθηκαν σε όλο το «φάσμα» του ταμπλό, με τις τράπεζες να υποχωρούν για πέμπτη διαδοχική μέρα, χάνοντας μάλιστα μεγάλο μέρος από τα κεκτημένα της φετινής χρονιάς.
Επιβαρυντικά λειτούργησε το πτωτικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και το ξεκίνημα στα «κόκκινα» της Wall Street, με το κλίμα στις αγορές να είναι συνολικά αρνητικό. Τα πολυετή ή ιστορικά υψηλά δικαιολογούν τις αθρόες ρευστοποιήσεις, καθώς, ειδικά στην εγχώρια αγορά, δεν έχει παρατηρηθεί ένα πειστικό «κύμα» εκτόνωσης που θα δώσει την ευκαιρία στους traders να ανασυνταχθούν.
Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε «βουτιά» 28,51 μονάδων ή 2% και έκλεισε στις 1.393,84 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των μονάδων 1.391,13 (χαμηλό ημέρας) και των 1.423,72 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για το δεύτερο πισωγύρισμα του δείκτη φέτος κάτω από τις 1.400 μονάδες, μετά το -2,51 της 11ης Μαρτίου, όταν ο ΓΔ είχε κλείσει στις 1.391,26 μονάδες.
Από τις τράπεζες, ξεχώρισαν αρνητικά η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς. Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεγάλη πτώση κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, η Ελλάκτωρ, η Viohalco, η Coca Cola, η Mytilineos, η Aegean, η ΕΥΔΑΠ και η ElvalHalcor, ενώ στα mid caps ο ΟΛΠ «βυθίστηκε» 7%, προερχόμενος από κλείσιμο σε υψηλό 16ετίας. Ακολούθησαν η Τεχνική Ολυμπιακή, η Intracom Holdings, η Intrakat, η ΕΧΑΕ και η Alumil. Ελάχιστες μετοχές διασώθηκαν, όπως ο ΟΤΕ που κέρδισε 1%, με την αναλογία να είναι 2 θετικές έναντι 9 αρνητικών μετοχών στο ταμπλό.
Σημειώνεται ότι ο Απρίλιος μπήκε μεν με το… αριστερό, αλλά είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων, όσον αφορά τις ανακατατάξεις που θα λάβουν χώρα στους δείκτες του Χ.Α. Ο τρέχων μήνας θα κρίνει την αναδιάρθρωση του Μαΐου, η οποία θα έχει ως βασικό κριτήριο τη μέση κεφαλαιοποίηση Απριλίου των προς αναβάθμιση ή… υποβιβασμό εταιρειών στις ανάλογες κατηγορίες. Απόλυτο φαβορί για upgrade στον «25άρη» είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ενώ θέση διεκδικούν επίσης η Intrakat, ο ΟΛΠ και η Intralot.
«Κοκκίνισαν» οι μετοχές και οι δείκτες
Νέα πτώση, την πέμπτη διαδοχική, κατέγραψαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στο -2,08% και τις 1.170,02 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο. Η Alpha Bank διολίσθησε -3,07% στο 1,58 ευρώ, στο ίδιο μήκος κύματος η Πειραιώς (-2,79% στα 3,768 ευρώ) και ακολούθησαν η Εθνική (-1,87% στα 7,12 ευρώ) και η Eurobank (-0,95% στο 1,765 ευρώ).
Στους άλλους δύο βασικούς δείκτες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά 1,95% στις 3.353,65 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) «βυθίστηκε» κατά 3,13% στις 2.318,68 μονάδες.
Οι επιδόσεις του Μαρτίου και του α’ τριμήνου
Στις λεπτομέρειες χάθηκε το πρόσημο του Μαρτίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και η διψήφια άνοδος σε τριμηνιαία βάση. Υπό το «βάρος» των τραπεζών, οι οποίες διόρθωσαν πιο έντονα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανεπαίσθητες απώλειες της τάξης του 0,17% τον προηγούμενο μήνα, που μεταφράζεται σε μόλις 2,42 μονάδες. Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, τέσσερις συναπτοί μήνες κερδών, κατά τους οποίους το Χ.Α. είχε ενισχυθεί σωρευτικά κατά 19,42% (Νοέμβριος 6,88% – Δεκέμβριος 1,41% – Ιανουάριος 5,74% – Φεβρουάριος 4,19%).