Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε χθες Τετάρτη την εγκατάσταση «μυστικών στρατιωτικών βάσεων» των ΗΠΑ στην Εσεκίμπο, περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο που ανήκει στη γειτονική Γουιάνα αλλά διεκδικεί κατά μεγάλο μέρος της το Καράκας.
«Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εγκαθίστανται μυστικές στρατιωτικές βάσεις της Νότιας Διοίκησης (σ.σ. SOUTHCOM, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική), πυρήνες της και πυρήνες της CIA» στην Εσεκίμπο, περιοχή που «προσωρινά διαχειρίζεται η Γουιάνα», είπε.
Οι βάσεις αυτές, συνέχισε ο κ. Μαδούρο, δημιουργούνται για «να προετοιμαστούν επιθέσεις (…) εναντίον του πληθυσμού της νότιας και της ανατολικής Βενεζουέλας και για να προετοιμαστεί κλιμάκωση εναντίον της Βενεζουέλας».
«Δεν κυβερνά ο πρόεδρος Ιρφάν (Αλί) τη Γουιάνα, τη Γουιάνα την κυβερνούν η Νότια Διοίκηση, η CIA και η ExxonMobil», επέμεινε ο πρόεδρος Μαδούρο.
Επίσης χθες ο αρχηγός του κράτους επικύρωσε νόμο, που υιοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου και προβλέπει πως η περιοχή Εσεκίμπο είναι μέρος της Βενεζουέλας.
Ο νόμος συντάχθηκε από την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο έπειτα από το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της διαφιλονικούμενης περιοχής. Ο νόμος ορίζει πως η Εσεκίμπο είναι νέα πολιτεία της Βενεζουέλας με πρωτεύουσα την πόλη Τουμερέμο, στην πολιτεία Μπολίβαρ.
Η Γουιάνα εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» της για την υιοθέτηση αυτού του νόμου, τονίζοντας πως αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας (της)».
Η ένταση ανάμεσα στο Καράκας και την Τζόρτζταουν για την Εσεκίμπο ανέβηκε κατακόρυφα από τον Σεπτέμβριο, όταν η Γουιάνα προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Την 3η Δεκεμβρίου, διεξήχθη σε αντίδραση στη Βενεζουέλα το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Εσεκίμπο, που έχει έκταση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους. Όσοι ψήφισαν τάχθηκαν κατά «συντριπτική πλειοψηφία» (96,33%) υπέρ της ένταξης της περιοχής στη Βενεζουέλα.
Κάπου 125.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γουιάνας, ζουν στην Εσεκίμπο, η οποία αναλογεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της χώρας.
Η Βενεζουέλα λέει πως η συνοριογραμμή των δυο χωρών θα όφειλε να βρίσκεται στον ποταμό Εσεκίμπο, το φυσικό σύνορο, όπως το 1777, την περίοδο επικυριαρχίας της πάλαι ποτέ ισπανικής αυτοκρατορίας. Η Γουιάνα αντιτείνει πως τα σύνορα, η χάραξη των οποίων ανάγεται στην περίοδο της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, ορίστηκαν το 1899 με απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου του Παρισιού. Υπέρ της θέσης αυτής συνηγορεί επίσης το Λονδίνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ