Διεθνή

Tο Μεξικό προσφεύγει στη Χάγη εναντίον του Ισημερινού μετά την εισβολή στην πρεσβεία του στο Κίτο

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε πως πρόκειται να προσφύγει σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, το κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, μετά την επιδρομή της αστυνομίας του Ισημερινού στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο, που προκάλεσε διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων και διεθνή κατακραυγή.

Το μεξικανικό διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε στο Κίτο έφυγε από τον Ισημερινό χθες Κυριακή, δυο μέρες μετά την έφοδο της αστυνομίας για να συλληφθεί πρώην αντιπρόεδρος που είχε βρει άσυλο εκεί.

«Αύριο θα πάμε στο ΔΔ, όπου θα παρουσιάσουμε αυτή την αλγεινή υπόθεση», συνόψισε η επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Αλίσια Μπάρσενα υποδεχόμενη το μεξικανικό διπλωματικό προσωπικό που επαναπατρίστηκε από το Κίτο.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτή την υπόθεση γρήγορα», πρόσθεσε.

Οι διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους έφυγαν από το Κίτο με εμπορική πτήση συνοδεία ως το αεροδρόμιο των πρεσβευτών της Γερμανίας, του Παναμά, της Κούβας και της Ονδούρας, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Η εισβολή, χωρίς πρόσφατο προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο, αστυνομικών του Ισημερινού στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο για να συλλάβουν τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, τον οποίο βαρύνουν κατηγορίες για διαφθορά και ο οποίος είχε προσφύγει στη διπλωματική αντιπροσωπεία, έφερε βροχή επικρίσεων από την Παρασκευή.

Αντιδρώντας, η μεξικανική κυβέρνηση διέκοψε τις σχέσεις της με τον Ισημερινό. Την μιμήθηκε αυτή της Νικαράγουας.

Την εισβολή καταδίκασαν όχι μόνο οι κυβερνήσεις της αριστεράς στη Λατινική Αμερική, από τη Βραζιλία ως τη Βενεζουέλα, περνώντας από τη Χιλή, αλλά ακόμη κι η κυβέρνηση της Αργεντινής του ακραίου φιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι, καθώς και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ισπανία.

«Θορυβημένος», ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρινε πως οποιαδήποτε παραβίαση διπλωματικών εγκαταστάσεων θέτει σε κίνδυνο τις «ομαλές διεθνείς σχέσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του.

Οι ΗΠΑ, που καταδικάζουν «οποιαδήποτε παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης», παρότρυναν το Μεξικό και τον Ισημερινό να «επιλύσουν τις διαφορές τους τηρώντας τους διεθνείς κανόνες». Η σύμβαση του 1961 προβλέπει το «απαραβίαστο» των διπλωματικών αποστολών, τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δημοφιλέστερα

To Top