Για την Κύπρο, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, με τις καθημερινές αφίξεις Σύρων μεταναστών οι οποίοι προωθούνται από κυκλώματα διακινητών από τον Λίβανο.
Μόλις βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, άρχισαν να εμφανίζονται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, βάρκες φορτωμένες με εκατοντάδες Σύρους, οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο.
Οι υποδομές της Κύπρου δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους, ενώ παρουσιάζεται και σοβαρό θέμα ασφάλειας, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που Σύροι εμπλέκονται σε υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.
Το πρόβλημα δημιουργείται, από την αδυναμία ή την απροθυμία των αρχών του Λιβάνου, να εφαρμόσουν συμφωνίες με την ΕΕ και τη Κύπρο, ώστε να αποτρέπουν την διακίνηση μεταναστών προς την Ευρώπη.
Ο Λίβανος λαμβάνει σημαντική οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες, για να φιλοξενεί τους Σύρους πρόσφυγες, χωρίς ωστόσο να κάνει όσα θα έπρεπε.
Ο Κύπρος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα στη Βηρυτό, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο και Κωνσταντίνο Ιωάννου, ώστε να συζητήσει με τη κυβέρνηση της χώρας τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Οι επαφές θα γίνουν ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χριστοδουλίδης στην παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει λάβει το πράσινο φως από τη κα φον ντερ Λάιεν , να μεταφέρει αυστηρό μήνυμα των Βρυξελλών που θα αφορά την οικονομική βοήθεια για το μεταναστευτικό. Θα παρουσιάσει στους Λιβανέζους στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Βηρυτός δεν κάνει όσα έχει δεσμευτεί να κάνει και για τον λόγο αυτό στη συνοδεία του Νίκου Χριστοδουλίδη θα συμμετέχουν ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΚΥΠ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.
Παράλληλα, θα τεθεί και το θέμα της διμερούς συμφωνίας της Κύπρου με τον Λίβανο, ώστε να γίνονται επιστροφές μεταναστών.
Χθες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζητήθηκε το θέμα της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της Κύπρου από τη Frontex, αλλά και χαρακτηρισμός περιοχών της Συρίας, ως ασφαλών, για να απελαθούν όσοι Σύροι βρίσκονται στη Κύπρο και προέρχονται από περιοχές στις οποίες δεν σημειώνονται εχθροπραξίες.
Οι κυπριακές αρχές δυσκολεύονται να αποτρέψουν τις βάρκες που προσεγγίζουν τα κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς οι μετανάστες είτε βυθίζουν τις βάρκες είτε απειλούν πως θα πετάξουν τα παιδιά τους στη θάλασσα.