Διεθνή

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινου διακομίζεται από τη φυλακή σε νοσοκομείο

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, η τύχη του οποίου βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής και διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στο Κίτο και το Μεξικό, διακομίστηκε από τη φυλακή της Γουαγιακίλ σε νοσοκομείο εξαιτίας «πιθανής» αδιαθεσίας του, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI) του κράτους των Άνδεων.

Χθες το πρωί, «ο φυλακισμένος Χόρχε Γκ. δεν παρουσιάστηκε στο προσκλητήριο», με αποτέλεσμα να τεθούν «αμέσως σε εφαρμογή πρωτόκολλα ασφαλείας», προτού διαπιστωθεί πως ο πρώην αντιπρόεδρος Γκλας είχε παρουσιάσει «πιθανή αδιαθεσία μετά την άρνησή του να τραφεί τις τελευταίες 24 ώρες», ανέφερε η SNAI σε ανακοίνωσή της.

Ο κρατούμενος «διακομίστηκε από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στο ναυτικό νοσοκομείο της Γουαγιακίλ όπου εισήχθη περί τις 12:45» (τοπική ώρα· 20:45 ώρα Ελλάδας). Παραμένει εκεί σε «σταθερή κατάσταση» και επρόκειτο να παραμείνει «υπό παρακολούθηση τις προσεχείς ώρες» προτού μεταχθεί πίσω στο κελί του.

Πρώην αντιπρόεδρος της χώρας από το 2013 ως το 2018, στενός συνεργάτης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ο Χόρχε Γκλας, καταδικασμένος δυο φορές για διαφθορά —σε δίκες που ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτικές, κάτι που απέρριψαν οι εισαγγελείς—, προσέφυγε τον Δεκέμβριο του 2023 στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο.

Αστυνομικοί εισέβαλαν το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας για να τον συλλάβουν. Η εισβολή αυτή, παραβίαση διεθνών συμβάσεων για τις διπλωματικές εγκαταστάσεις, πυροδότησε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Μεξικού-Ισημερινού και κατακραυγή σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, ενώ το μεξικανικό διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε στο Κίτο επαναπατρίστηκε. Το Μεξικό εννοεί να διατρανώσει στο κορυφαίο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών τον απαραβίαστο χαρακτήρα των διπλωματικών αντιπροσωπειών, όπως έχει οριστεί με τη σύμβαση της Βιένης (1961) για τις διπλωματικές σχέσεις.

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έκρινε πως η έφοδος ήταν «αληθινά αυταρχική» ενέργεια από πλευράς Ισημερινού, που πιθανόν οφειλόταν, κατ’ αυτόν, στην απειρία του νεαρού προέδρου του, του 36χρονου Ντανιέλ Νομπόα.

«Κίνδυνος απόδρασης»

Σύμφωνα με το Κίτο, η απόφαση του Μεξικού να δώσει πολιτικό άσυλο στον 54χρονο πρώην αντιπρόεδρο ήταν «παράνομη».

Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένη να «αποκαταστήσει τις σχέσεις» της με το Μεξικό, υπό τον όρο όμως ότι η «εθνική κυριαρχία» του θα γίνεται «σεβαστή».

Δημοφιλέστερα

To Top