Ελλάδα

Η τεχνολογία νικά τα Ρίχτερ – Με «συνταγή» Ταϊβάν ο Πύργος στο Ελληνικό

Είναι πρωί της Τετάρτης. Η πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, σείεται από έναν τρομακτικό σεισμό, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ενώ δεκάδες κτίρια καταρρέουν, τα βλέμματα στρέφονται με αγωνία στο ψηλότερο κτίριο της χώρας: τον ουρανοξύστη Taipei 101, ο οποίος κινείται σχεδόν ανεπαίσθητα στη διάρκεια του σεισμού και βγαίνει αλώβητος από την οργή του Εγκέλαδου.


riviera_tower_in__4_

Taipei 101 / Ταϊβάν – Ο γίγαντας των 660 μέτρων έμεινε όρθιος. Ο λόγος είναι μία τεράστια ατσάλινη μπάλα που κρέμεται μεταξύ 87ου και 92ου ορόφου (σχεδιάγραμμα) σε ένα τεράστιο κενό που της επιτρέπει να κινείται κατά 1,5 μέτρο διασφαλίζοντας ως αντίβαρο τη στατικότητα του κτιρίου

Αυτό δεν είναι έκπληξη, σχολιάζουν αρχιτέκτονες και μηχανικοί από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Taipei 101 έχει σχεδιαστεί να δίνει μάχη -και να βγαίνει νικητής- με τα στοιχεία της φύσης, χρησιμοποιώντας μια σειρά από καινοτόμες και παράξενες, στα μάτια των αδαών, μεθόδους. Χαρακτηριστικότερη αυτών, η «χρυσή σφαίρα». Μια τεράστια, βάρους 660 τόνων, ατσάλινη (βαμμένη σε χρυσαφί χρώμα) μπάλα, η οποία κρέμεται στη μέση του 92ου ορόφου του ουρανοξύστη και λειτουργεί ως αντίβαρο που διατηρεί την ισορροπία του κτιρίου ταλαντευόμενη προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινείται το κτίριο.

«Τα μεγάλα κτίρια», λένε, «χρειάζονται και μεγάλες ιδέες». Ετσι, τέτοιες ασυνήθιστες λύσεις χρησιμοποιούνται ανεξαιρέτως σε κάθε ουρανοξύστη κάθε γωνιάς του κόσμου. Διαφορετικές ανά περίπτωση, καθώς προσαρμόζονται στις συνθήκες στις οποίες πρέπει να στέκουν όρθιες αυτές οι -στα όρια του θαύματος- υπερκατασκευές. Το ψηλότερο κτίριο του πλανήτη, για παράδειγμα, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι (το οποίο απέσπασε αυτό τον τίτλο από το Taipei 101, που τον κατείχε έως το 2007), διαθέτει έναν τύπο «αποσβεστήρα μάζας», διαφορετικό του Taipei 101 (για να αντιστέκεται στους ανέμους), όμως το δικό του μεγάλο μυστικό κρύβεται στα θεμέλια. Ο ουρανοξύστης των 830 μέτρων στέκεται επάνω σε μια «σχεδία» από ενισχυμένο σκυρόδεμα υπερυψηλής αντοχής και ατσάλι, η οποία με τη σειρά της στηρίζεται επάνω σε γιγαντιαίους πασσάλους που είναι θαμμένοι σε τεράστιο βάθος. Αυτός ο τύπος θεμελίων, γνωστός ως pile raft foundation ή mat foundation (κατά κάποιους μοιάζει με σχεδία, κατά άλλους μοιάζει με χαλί), αποτρέπει τις καθιζήσεις σε σαθρά εδάφη (όπως η άμμος του Ντουμπάι) και περιορίζει τις πλευρικές κινήσεις του κτιρίου στη διάρκεια σεισμών.

Σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, στην Ελλάδα, είδαμε για πρώτη φορά να θεμελιώνεται ουρανοξύστης με αυτή τη μέθοδο. Στο Ελληνικό, εκεί όπου η Lamda Development εξελίσσει το μεγαλύτερο project στην Ευρώπη, ο Riviera Tower αποκάλυψε ότι το δικό του δομικό μυστικό στη μάχη με τα στοιχεία της φύσης είναι μια «σχεδία», μια πλάκα και τεράστιοι πυλώνες. Το pile raft foundation τοποθετήθηκε ήδη στο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ψηλότερο οικιστικό ουρανοξύστη της Μεσογείου, και επάνω του ήδη ανορθώνονται οι όροφοι που θα βλέπουν στο απέραντο γαλάζιο.

Παρόμοια τεχνική χρησιμοποιεί και ο Taipei 101, με τη διαφορά ότι αυτός έχει μια σειρά από «σχεδίες» διαφόρων παχών που παρεμβάλλονται ανάμεσα στους στύλους οι οποίοι τη στηρίζουν. Και στις τρεις περιπτώσεις, πάντως, τα θεμέλια βρίσκονται σε παρόμοιο -εξαιρετικά μεγάλο- βάθος στα έγκατα της γης.


riviera_tower_in__5_

Οι ομοιότητες

Δημοφιλέστερα

To Top