Τον ισχυρισμό ότι δεν αντιλήφθηκε ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και τη χρονική διάρκεια της «ωραιοποίησης» των οικονομικών στοιχείων του υποομίλου της Ασίας, προέβαλλε κατά τη σημερινή απολογία του στη δίκη της Folli Follie ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
«Εννοείται ότι αν ήξερα τα επακόλουθα αυτής της «ωραιοποίησης» θα είχα αντιδράσει από τότε», είπε ο κατηγορούμενος συνεχίζοντας να απολογείται σήμερα για δεύτερη ημέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Μάλιστα, ο Τζ. Κουτσολιούτσος μίλησε αρκετές φορές για… λογιστικές παρατυπίες στην Ασία, τις οποίες όταν τις έμαθε, όπως είπε, ήρθε σε ρήξη με τον πατέρα του. «Βρέθηκα εγκλωβισμένος αν έφευγα τότε η εταιρεία θα είχε υποστεί δεκαπλάσια ζημιά από αυτή που προκλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του report της QCM» είπε ο κατηγορούμενος.
Μάλιστα με την έναρξη της απολογίας του ο γιος του ιδρυτή της Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, αναφέρθηκε στην προφυλάκισή του λέγοντας ότι κατά το στάδιο αυτό των ερευνών, καταπατήθηκαν όλα τα δικαιώματά του. «Είχα μια αντιμετώπιση άδικη προς το πρόσωπό μου. Δεν κατάλαβα πότε ποιος ήταν ο κίνδυνος που επέβαλλε την προσωρινή μου κράτηση» είπε και συνέχισε: «Η εταιρεία στοχοποιήθηκε από παντού. Από τον Τύπο, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ήταν πολύ επιθετική με βαριά πρόστιμα χωρίς έστω λίγο να κοιτάξει την εταιρεία. Στοχοποιήθηκε από τις τράπεζες που ζητούσαν το κεφάλαιο κίνησής της, τα 42 εκατ ευρώ. Στοχοποιήθηκε δυστυχώς και από τους μετόχους και αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ γιατί ήμασταν όλοι στην ίδια θέση, όλοι σκεφτόμασταν πως θα πάει η εταιρεία στην επόμενη ημέρα. Στοχοποιήθηκε και από τους ομολογιούχους. Είναι σαν έχεις κάποιον να τον πνιγείς και να του δίνεις μαχαιριές κάθε μέρα. Παρ όλα αυτά, αυτή εταιρεία έδειξε πόσο γερά θεμέλια είχε. Ακόμη και σήμερα υπάρχει στοχοποιήση. Αυτός που μιλούσε από τη νέα διοίκηση δεν είχε με το αντικείμενο και χάθηκε μεγάλη περιουσία τότε. Υπήρξε μια στοχοποίηση άνευ προηγούμενου».
Η σημερινή απολογία του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ήταν κυριολεκτικά «ποταμός» με την έδρα να του θέτει ερωτήσεις και τον κατηγορούμενο πολλές φορές να δηλώνει άγνοια για μείζονα ζητήματα του κατηγορητηρίου.
Η Ασία
Μπαίνοντας σήμερα στα… πειραγμένα οικονομικά στοιχεία του ομίλου της Folli – Follie στην Ασία, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ξεκίνησε από το μακρινό 1994. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αν θυμάμαι καλά τότε υπήρξε ένα ενδιαφέρον από το κεντρικό κατάστημα που είχαμε στο Λονδίνο. Ένας Ιάπωνας επιχειρηματίας πήγε στο μαγαζί και ψώνισε και ήθελε να μιλήσει με την ιδιοκτησία για το εμπόρευμα. Πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία. Ήρθε μετά στη Αθήνα και έγινε συμφωνία για να έχει τη χρήση του σήματος της Folli Follie στην Ιαπωνία. Η επιτυχία ήταν άμεση. Είχαμε και την άνθιση της εταιρείας στην Ελλάδα δεν προλαβαίνουμε. Υπήρχε οργασμός δημιουργίας. Η Ιαπωνία ακόμη και σήμερα είναι η πιο απαιτητική αγορά στον κόσμο. Είναι δύσκολο να μπει κάποιος αυτή την αγορά και να πετύχει. Ανοίγαμε μαγαζιά κάθε μήνα. Μπήκε μια πειθαρχία στην εταιρεία μεγάλη. Το προϊόν για παράδειγμα που έκανε 100 ευρώ στην Ελλάδα στην Ιαπωνία έκανε 300 ευρώ. Οι πωλήτρια εκεί φορούσαν γάντια και κοστούμια, ήταν μια άλλη παρουσίαση προϊόντων με άλλες προδιαγραφές. Άνοιξαν 80 με 85 μαγαζιά στην Ασία. Και ο πατέρας μου διορατικός πάντα είδε τις προοπτικές. Αποφάσισε ότι υπάρχει μέλλον. Και είπε γιατί να υπάρχει αντιπρόσωπος; Να το κάνουμε μόνοι μας. Και έτσι ξεκίνησε με το Χονγκ Κονγκ σαν έδρα. Ο πατέρας μου άρχισε να πηγαίνει πιο συχνά να μείνει εκεί και αργότερα άρχισε να ανοίγει και η αγορά της Κίνας. Όλο αυτό ήταν επίτευγμα του πατέρα μου. Ο όμιλος της Ασίας γιγαντώνονταν και μεγάλωνε ραγδαία όπως και ο όμιλος Ευρώπης και Αμερικής. Άρα δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία δύο μεγάλοι όμιλοι και αυτομάτως δημιουργήθηκε και μια ανεξαρτησία».
Συνεχίζοντας ό Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ανέφερε πως ο πατέρας του και συγκατηγορούμενος του σήμερα στη δίκη εγκαταστάθηκε στην Ασία. «Έρχονταν δυο φορές το χρόνο στην Ελλάδα και μας ενημέρωνε αλλά μέχρι εκεί. (…). Εγώ άρχισα και να ταξιδεύω εκεί μια φορά το χρόνο και έβλεπα και άκουγα ότι έλεγε ο πατέρας μου. Εισέπραξα την επιτυχία. Αν και υπήρχαν στελέχη και επιτελείο στρατηγικής, ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Και αυτό ενώ ήμασταν σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο κατηγορούμενος για να αναφερθεί στη συνέχεια στη στιγμή που «έσκασε» η «έσκασε» η βόμβα των αποκαλύψεων για την εταιρεία.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος όταν το έμαθε έδωσε εντολή να δοθούν όλα τα στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές. Αναφέρθηκε στην αναστολή μετοχής της εταιρείας με την πίεση όπως είπε να συνεχίζεται κυρίως από τον Τύπο. «Αποφασίσαμε να μπει ορκωτός ελεγκτής για να τα κάνει πιο γρήγορα και να έχουμε εικόνα του ομίλου. Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μας πρότεινε να διαγράψουμε τα διαθέσιμα που δεν είχαμε στην Ασία και να προχωρήσουμε. Εγώ δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό» είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για να εκτοξεύσει στη συνέχεια «πυρά» κατά πάντων ακόμη και κατά της Alvarez & Marsal και της PwC. «Ξεκίνησε η Alvarez στον έλεγχο να ελέγξει και να βγάλει πόρισμα. Τελικά εκ των υστέρων το λέω ήταν που πολύ πιο περίπλοκο. Ακόμη και σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω. γιατί γίνονταν όλες αυτές οι λογιστικές παρατυπίες στην Ασία. Έδωσα ανοιχτή γραμμή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητεί στοιχεία και να μιλάει με την Alvarez. Μας πίεζε να τελειώνουν γρήγορα. Έτσι το Σεπτέμβριο η Alvares έβγαλε αυτή τη πρώτη έκθεση στην οποία αποτύπωσε απλώς τις λογιστικές παρατυπίες».
Ο κατηγορούμενος μίλησε στη συνέχεια για «σοκ» το οποίο υπέστη όταν διάβασε το πόρισμα του ελεγκτικού οίκου. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα σοκ όταν είδα αυτή την έκθεση, τη δημοσιεύσαμε την επόμενη ημέρα. Αισθάνθηκα θυμό και αγανάκτηση δεν μπορούσα να φανταστώ ότι γίνονταν τέτοιες παρατυπίες ακόμη περισσότερο όταν είδα ότι υπήρχαν και πλαστά έγγραφα. Επικοινώνησα με το πατέρα μου και μου έλεγε δεν είναι αυτή η εικόνα. Διαβάζοντας το πόρισμα αυτό κατάλαβα και εγώ» είπε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για να τονίσει πως λόγω της πίεσης αποφασίστηκε να η ανάθεση στην εταιρεία Deloitte κάνει ένα business plan «για να πάμε στην επόμενη και παράλληλα περιμέναμε την PwC για το διαχειριστικό έλεγχο».
«Ένιωσα αγανάκτηση»
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η έκθεση της PwC με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας εκδόθηκε ενώ εκείνος βρίσκονταν φυλακή. «Για μια ακόμη φορά ένιωσα αγανάκτηση. Αν το δείτε ένα κομμάτι του αφορά στην Ασία που ήταν το κυρίως θέμα. Και το πιο βασικό για την Ασία είναι ότι δεν μετρήθηκαν εμπορεύματα, ούτε οι λογαριασμοί και η ροή των χρημάτων. Γιατί τα νούμερα που ανέφεραν δεν έβγαιναν. Όταν έχεις 3 χιλιάδες υπάλληλος αυτό είναι μισθοί. Είπαν ότι όλα είναι εικονικά, υπήρχαν όμως λογαριασμοί και πηγαινοέρχονταν χρήματα. Διακινήθηκαν 80 εκα. μέσα σε ένα εξάμηνο. Δεν μπορεί επί δέκα χρόνια να μην υπάρχουν οι λογαριασμοί από την PwC. Είναι το πρώτο πράγμα. Είχαν εμμονή με το όνομα Κουτσολιούτσος. Διακινήθηκαν πολλά χρήματα το ήξερα και από τον πατέρα μου. Εμείς αυτές τις εταιρείες τις χειριζόμαστε σαν θυγατρικές και αυτή η ροή χρημάτων δεν έχει εμφανιστεί πουθενά μέχρι στιγμής. Σίγουρα δεν είναι αυτή η παραποίηση που λένε» υποστήριξε ο κατηγορούμενος