«Ιστορική απόφαση της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ, διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου την ψήφιση χθες στο Ευρωκοινοβούλιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
«Τολμώ να πω ότι μετά από δέκα χρόνια πελαγοδρομήσεων, η Ευρώπη επιτέλους προχωρά στην υιοθέτηση ενός Συμφώνου που ουσιαστικά θεσμοθετεί μια ενιαία πολιτική αντιμετώπισης γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
Εξηγώντας τι πέτυχαν με το νέο Σύμφωνο, οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η δική μας, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης θα μπορούν και θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεισφέρουν στο μέλλον με τρεις τρόπους. Είτε να δέχονται στην επικράτειά τους ανθρώπους που έχουν αιτηθεί άσυλο, είτε ανθρώπους που χαίρουν προστασίας, είτε να συνεισφέρουν οικονομικά ούτως ώστε να στηριχθούν οι χώρες πρώτης γραμμής, είτε να παρέχουν συγκεκριμένη επιχειρησιακή, υλική και τεχνική υποστήριξη. Αυτό λοιπόν πρακτικά σημαίνει ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών γίνεται ευρωπαϊκός νόμος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου.
Επίσης, προσέθεσε, υπάρχει και ένας κανονισμός για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας, που στην ουσία βοηθά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειρίζονται τις περιπτώσεις της απότομης αύξησης αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, κάτι που βοηθά την εφαρμογή πολιτικών ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με καλύτερο τρόπο. Φέρνει ακόμα, ταχύτερη διαδικασία ασύλου, επίσης σημαντικό, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου, ούτως ώστε να διεκπεραιώνονται ταχύτερα αυτές οι αιτήσεις ασύλου στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης έρχονται πιο σύντομες προθεσμίες για όσες αιτήσεις ασύλου κρίνονται απαράδεκτες ή αβάσιμες. «Πρακτικά δηλαδή, όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα το μαθαίνει γρήγορα, ούτως ώστε να μην «χαίρει» της ευρωπαϊκής προστασίας. Να προχωρήσουμε δηλαδή γρήγορα στο να ξεχωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται άσυλο, ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται προστασία και ποιοι όχι» επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.
«Πριν από δέκα χρόνια, που άρχισε να συζητιέται ο μηχανισμός δίκαιης κατανομής των προσφυγικών βαρών, υπήρχαν βορειοευρωπαϊκές χώρες- και να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό, για να τα ξέρουν οι Έλληνες πολίτες- υπ οι οποίες για να εφαρμόσουν τον κανονισμό εκείνον, τη συμφωνία και να πάρουν πρόσφυγες από τα νότια κράτη, από εμάς για παράδειγμα, ντροπή, κάνανε κάστινγκ, δηλαδή ζητούσαν πρόσφυγες οι οποίοι θα είναι φερ’ ειπείν γιατροί, νοσηλευτές, πολιτικοί μηχανικοί. Εγώ δε θα πω χώρες, θα πω ότι το κάνανε ορισμένες χώρες στη Βόρεια Ευρώπη για μεγάλο διάστημα και μάλιστα και από τις νεότερες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή από τους εταίρους, οι οποίοι μπήκαν την τελευταία εικοσαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ήταν αλληλεγγύη; Η ερώτηση είναι ρητορική» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «θα αλλάξουν τα πράγματα στη διαχείριση αυτής της μείζονος κρίσης, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται δεν τελειώνει ποτέ».
«Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι ένα ιστορικό βήμα της Ευρώπης μπροστά, που σε τελική ανάλυση δείχνει ότι και η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να προχωράει και ενωμένη σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι αυτό. Αρκετά με τις επιμέρους πολιτικές. Εδώ θέλουμε κεντρική αντιμετώπιση και αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα» τόνισε.
Σχετικά με το έτερο ζήτημα, το οποίο αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προέκυψε ύστερα από την απόφαση της Ελλάδας για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως η Τουρκία, χθες «με λανθασμένο τρόπο πολιτικοποίησε το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος».
«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική αρχών βάσει του διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική στο πλαίσιο και της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζετε τα ευρωπαϊκά στάνταρντ στο περιβάλλον κι εμείς τα ακολουθούμε. Εδώ όμως, η Τουρκία κακώς συνέδεσε το περιβάλλον με τη διμερή μας εκκρεμότητα περί καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Άλλωστε το περιβάλλον, είναι ένα πεδίο συγκλίσεων. Είναι ένα ζήτημα πανανθρώπινο, μια πρόκληση που μας αφορά όλους. Και τους Τούρκους και τους Έλληνες και όλες τις άλλες κοινωνίες» προσέθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου.