Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταρτίζει σχέδια ώστε να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τις αντιπάλους της στη Δύση – μεταξύ τους και τις Ηνωμένες Πολιτείες – και να αξιοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να οικοδομήσει μια παγκόσμια τάξη χωρίς αυτό που θεωρεί ως αμερικανική κυριαρχία, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε απόρρητο παράρτημα στην επίσημη -και δημόσια κατατεθειμένη- ρωσική εξωτερική πολιτική, όπως αποκαλύπτει η Washington Post, το υπουργείο ζητεί μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης» και άλλα μέτρα που θα καλύπτουν «τη στρατιωτικο-πολιτική, την οικονομική και εμπορική και την ψυχολογική σφαίρα» εναντίον ενός «συνασπισμού μη φιλικών χωρών» με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το παράρτημα που χρονολογείται στον Απρίλιο του 2023 είναι σχεδόν ωμό στις διατυπώσεις συγκριτικά με το διπλωματικά γραμμένο επίσημο έγγραφο που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο.
Το έγγραφο, που δόθηκε στην Washington Post από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών, τονίζει μεταξύ άλλων:
- Οι συντάκτες τονίζουν τη σημασία «να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την εύρεση των ευάλωτων σημείων των εξωτερικών και εσωτερικών πολιτικών τους με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών μέτρων για την αποδυνάμωση των αντιπάλων της Ρωσίας».
- Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση και κωδικοποίηση αυτού που πολλοί στην ελίτ της Μόσχας λένε ότι έχει μετατραπεί σε υβριδικό πόλεμο κατά της Δύσης.
- Η Ρωσία επιδιώκει να υπονομεύσει την υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία και να διαταράξει την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, μέσω προπαγανδιστικών εκστρατειών που υποστηρίζουν απομονωτικές και εξτρεμιστικές πολιτικές, σύμφωνα με έγγραφα του Κρεμλίνου, για τα οποία έχουν ήδη δημοσιευτεί.
- Η Μόσχα επιδιώκει επίσης να πλησιάσει πιο κοντά στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
- Οι ΗΠΑ ηγούνται ενός συνασπισμού «μη φιλικών χωρών» με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας, επειδή η Μόσχα αποτελεί «απειλή για τη δυτική παγκόσμια ηγεμονία», όπως ισχυρίζεται το έγγραφο.
- Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το περίγραμμα της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης». Είναι μια σαφής ένδειξη, όπως σχολιάζει η Post ότι η Μόσχα θεωρεί πως το αποτέλεσμα του πολέμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ικανότητά της – και άλλων αυταρχικών εθνών – να επιβάλει τη θέλησή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μια ακόμη πιο ακραία πρόταση
Όπως σημειώνει η Washington Post, η δημιουργία του εγγράφου έρχεται έπειτα από πρόσκληση προς τους Ρώσους ακαδημαϊκούς για προτάσεις πολιτικής. Μια από αυτές προερχόταν από τον Βλαντίμιρ Ζαρίκιν, αναπληρωτή επικεφαλής του ινστιτούτου, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τον μηχανισμό ασφαλείας της Ρωσίας
Ο Ζαρίκιν με ωμότητα ζητούσε από τη Ρωσία να «συνεχίσει να διευκολύνει την άνοδο στην εξουσία των απομονωτικών δεξιών δυνάμεων στην Αμερική», «να επιτρέψει την αποσταθεροποίηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής και την άνοδο στην εξουσία των εξτρεμιστικών δυνάμεων της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς εκεί», καθώς και να διευκολύνει «την αποκατάσταση της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών με την υποστήριξη των κομμάτων που είναι δυσαρεστημένα από την οικονομική πίεση των ΗΠΑ».
Άλλα σημεία της πολιτικής πρότασης, η οποία δόθηκε επίσης στην Post, ζητούσαν από τη Μόσχα να υποδαυλίσει τη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν, ώστε να φέρει τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά, καθώς και «να κλιμακώσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή γύρω από το Ισραήλ, το Ιράν και τη Συρία, ώστε να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ από τα προβλήματα της περιοχής αυτής».