Για την Ουάσινγκτον πέταξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή έχοντας πλήρες πρόγραμμα.
Το βασικότερο κομμάτι του ταξιδιού αφορά την επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, με τη σύνοδο να έχει μεταξύ άλλων μεγάλο συμβολισμό και να επικυρώνει τον ορισμό ως νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ του Μαρκ Ρούτε. Επίσης είναι η πρώτη φορά που η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί με 32 συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Η σύνοδος, που θα είναι τριήμερη –9 και 11 Ιουλίου–, θα έχει ευρεία ατζέντα, καθώς στο τραπέζι θα τεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων επενδύσεων, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ε.Ε. και η IndoPacific 4 –Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα– της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει πως η Ελλάδα είναι στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν το ποσοστό 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες τους, ένα ποσοστό που για άλλες χώρες αποτελεί ζητούμενο. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.
Βέβαιο είναι πως ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει και το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και της τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τη Συμμαχία, αφού μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα είναι μια χώρα επιρρεπής σε διαφόρων ειδών πιέσεις. Η μη χρήση άλλωστε από τη νέα ηγεσία (Σιλιάνοφσκα και Μίτσκοσκι) του συνταγματικού ονόματος της χώρας, όπως ρητώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η εν γένει στάση των δύο ηγετών, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν υποστηρίξει ότι στο εσωτερικό θα αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία», έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας, με τον πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει σε δύο συνεντεύξεις του πως θα θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας πως η στάση της γειτονικής χώρας βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή πορεία της.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πιστός στην προκλητική ρητορική, επέμεινε σε χρήση του όρου «Μακεδονία» αναφερόμενος στη χώρα του σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την Ουάσιγκτον.
Εκτός από το τριήμερο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα έχει σειρά επαφών. Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ θα έχει και πολλές συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, καθώς έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ενώ την Τετάρτη, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, θα έχει συζήτηση με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου. Την Πέμπτη το βράδυ, όταν ολοκληρωθεί η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, καθώς την Παρασκευή έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης τού μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), το Κυπριακό αλλά και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν.
Υπογραφές
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα παραστεί το βράδυ της Τετάρτης στο δείπνο το οποίο παραθέτει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Τζέιμς Οστιν στους ΥΠΑΜ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την Πέμπτη μάλιστα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο κ. Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Ατάνας Ζαπριάνοβ και Ανγκελ Τίλβαρ αντιστοίχως, επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία εναρμονισμένου στρατιωτικού διαδρόμου κινητικότητας (Harmonized Military Mobility Corridor), που έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τους υπουργούς Αμυνας της επιστολής προθέσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την επέκταση του δικτύου αγωγών του ΝΑΤΟ προς την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, τον Οκτώβριο του 2023.
Tον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στο ταξίδι του και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αφιερωμένη στην ασφάλεια, με έμφαση στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», ενώ θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προς τους ομολόγους του.
«Οι συγκρίσεις με τη Γαλλία είναι επισφαλείς»
Οι εκλογές στη Γαλλία και η μεγάλη ανατροπή με τη νίκη του Μελανσόν πυροδότησαν, όπως ήταν λογικό, πολλές αναλύσεις και στην Αθήνα, καθώς από πολλούς η Γαλλία θεωρείται «εργαστήρι» παραγωγής πολιτικής που επηρεάζει και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις εκλογές στη Γαλλία, τονίζοντας πως η κάθε χώρα «έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και γενικά θα πω ότι οι συγκρίσεις, ή τα ενδεχόμενα κοινά ή διαφορετικά σημεία μεταξύ των χωρών, θεωρώ ότι είναι λίγο έως πολύ επισφαλείς», προσθέτοντας πως «μιλάμε για ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, μιλάμε για μια άλλη χώρα, για τη Γαλλία» και «δεν μπορούμε εύκολα να συγκρίνουμε μια χώρα με μια άλλη».
Ο εκπρόσωπος, ωστόσο, δεν αρνήθηκε πως «διαβάζουμε τις εξελίξεις και τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», καταλήγοντας στο βασικό συμπέρασμα που βγάζει η κυβέρνηση από αυτές τις εκλογές. «Αν μπορεί να βγει ένα σίγουρο συμπέρασμα, ένα ασφαλές συμπέρασμα, από αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Γαλλία, είναι την ξεχωριστή αξία που έχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επειδή έτσι το αποφάσισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές οι Ελληνες πολίτες», είπε, τονίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και κλείνοντας πως «οι πολίτες από τις πολλές αναλύσεις προτιμούν τις περισσότερες λύσεις».