Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Μετρά πληγές ο Κασσελάκης – Το παρασκήνιο της εκρηκτικής συνεδρίασης της ΚΟ

Σε ακόμη ένα τραύμα που δύσκολα θα κλείσει ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας και νέο επικεφαλής τον Νίκο Παππά προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Τελικά, 17 υπερψήφισαν την πρόταση του προέδρου, 12 δεν την στήριξαν και υπήρχαν και τέσσερα «παρών». Ο Νίκος Παππάς ορίστηκε νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και όλα δείχνουν πως θα είναι το στήριγμα του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Οι «87» από επτά βουλευτές που είχαν στις τάξεις τους αύξησαν τις δυνάμεις τους.

Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν οι Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και η Νίνα Κασιμάτη, αντικαθιστώντας τον Διονύση Καλαματιανό και τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο. Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο Βασίλης Κόκκαλης και συντονίστρια του κοινοβουλευτικού έργου η Γιώτα Πούλου.

Στη δυτική πόρτα της Γερουσίας της Βουλής, που είναι μακριά από την αίθουσα των δημοσιογράφων, «πηγαδάκια» βουλευτών σχηματίζονταν κάθε δέκα λεπτά, σοκαρισμένων αρχικά από την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να καθαιρέσει μέσω ζουμ –«κακής ποιότητας» όπως επεσήμαναν ορισμένοι– τον Σωκράτη Φάμελλο. Ο τελευταίος αιφνιδίασε «φρενάροντας» τους σχεδιασμούς του. «Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».

Εξέφρασε μάλιστα και την απορία του για τη συγκεκριμένη κίνηση τη δεδομένη στιγμή: «Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η κοινοβουλευτική ομάδα εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Εχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στη συνεδρίαση των «33», από την οποία απουσίαζε μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, επικράτησε μεγάλη αναταραχή. Προς έκπληξη αρκετών η Ελενα Ακρίτα αρκετά νωρίς φέρεται να είπε πως στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως διαφωνεί με την πρόταση που έκανε. Ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Οθων Ηλιόπουλος και ο Γιώργος Καραμέρος ζήτησαν να σταματήσει η συνεδρίαση. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής φέρεται να επεσήμανε πως δεν πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφοφορία με τον φόβο του διχασμού να παραμονεύει. Ηταν μεταξύ των βουλευτών που δήλωσαν πως στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, διαφωνώντας με τη μεθοδολογία που ακολουθεί. Στους «κυανόκρανους» προστέθηκε και η Ελενα Ακρίτα, που λίγο πριν από το τέλος επανήλθε ζητώντας από τον Σωκράτη Φάμελλο να διευκολύνει τη διαδικασία, αναθεωρώντας τη θέση του. Η πλευρά Κασσελάκη επέμεινε μέχρι το τέλος να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί της εισήγησης για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου, με τον πρώην πρόεδρο της Κ.Ο. να μην επιμένει τελικά στην πρόταση μομφής στο πρόσωπό του ώστε να γίνει μια ψηφοφορία. Η κοινοβουλευτική ομάδα χωρίστηκε στα δύο, με στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Ψυχογιός και η Κατερίνα Νοτοπούλου να εκφράζουν τη διαφωνία τους με τον πρόεδρο. Ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως το κόμμα θα πρέπει να κινηθεί «ενωτικά και συντροφικά», συμπληρώνοντας πως ελπίζει να μην αφορούν την υποψηφιότητά του τα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Θεοδώρα Τζάκρη ήταν μεταξύ αυτών που υποστήριξαν θερμά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές:

Υπέρ της πρότασης Κασσελάκη ψήφισαν οι Ελενα Ακρίτα, Ευ. Αποστολάκης, Αλ. Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γ. Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Β. Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλ. Μεϊκόπουλος, Ν. Παππάς, Γιώτα Πούλου, Γ. Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Π. Παππάς.

Κατά ψήφισαν οι Ολγα Γεροβασίλη, Χρ. Γιαννούλης, Δ. Καλαματιανός, Σ. Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κ. Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θ. Ξανθόπουλος, Αν. Παναγιωτόπουλος, Γ. Ψυχογιός, Σ.Φάμελλος.

«Παρών» δήλωσαν οι Μ. Ζαμπάρας, Γ. Καραμέρος, Χ. Μαμουλάκης, Γ. Παπαηλιού.

Πώς κατέληξε η έδρα στην Τσαπανίδου

Το «σίριαλ» με την αναπλήρωση της έδρας του Οθωνα Ηλιόπουλου έληξε, με την Πόπη Τσαπανίδου να ενημερώνει χθες τον πρόεδρο της Βουλής πως θα αναλάβει τα καθήκοντά της. Στις 11.30 το πρωί χθες, η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την πόρτα της Κουμουνδούρου και ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, πως αποδέχεται την έδρα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο ελληνικός λαός σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία». Ολες οι εκτιμήσεις τις τελευταίες ημέρες συνέτειναν πως η Πόπη Τσαπανίδου θα μπει τελικά στην ομάδα των «35» της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάρτιο, οπότε είχε προκύψει ξανά το θέμα, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να της είχε ζητήσει να πάρει την έδρα, καθώς διαφορετικά θα πήγαινε στη Νέα Αριστερά μέσω της Ζωρζέτας Λάλη. Το «παγωμένο» κλίμα που υπάρχει πλέον με τον Αλέξη Τσίπρα άλλαξε τα δεδομένα. Με το που εκφράστηκε η επιθυμία της ηγεσίας για παραίτηση των πέντε επιλαχόντων, 15 «προεδρικοί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν επιτακτικά να γίνει σεβαστή η προτροπή του Οθωνα Ηλιόπουλου και τη θέση του να καταλάβει ο πρόεδρος του κόμματος. Η Πόπη Τσαπανίδου είναι ένα πρόσωπο που ανήκει στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Στελέχη υποστήριζαν πως η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα χωριστεί πλέον στα τρία. Στους πολεμίους της Πόπης Τσαπανίδου, που θα τη θεωρούν «ξένο σώμα», στους «κυανόκρανους», αλλά και στους βουλευτές που συντάσσονται με τους «87» (Ολγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δ. Καλαματιανός, Χρ. Γιαννούλης, Μ. Ζαμπάρας, Αθηνά Λινού, Αν. Παναγιωτόπουλος) και εξαρχής θεωρούσαν φυσιολογικό η τέταρτη επιλαχούσα που είχε εκλεγεί βουλευτής τον Μάιο του 2023 να μπει στη Βουλή.

Στα άκρα η κόντρα Πολάκη-Λινού

Η κόντρα του Παύλου Πολάκη με την Αθηνά Λινού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και όλα δείχνουν πως έχουν να γραφτούν πολλά επεισόδια ακόμη. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας έκανε πράξη το εξώδικο προς τον τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και με ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποίησε το σχετικό έγγραφο καλώντας τον: «Εντός τριών εργασίμων ημερών από τη λήψη του παρόντος ανακαλέσετε και απαλείψετε από το Διαδίκτυο όλες τις ψευδείς, συκοφαντικές και ιδιοτελείς αναφορές σας προς το άτομό μου και την AMKE PROLEPSIS».

Διευκρίνισε πως σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει δικαστικά σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, ενώ έδωσε εξηγήσεις και για το τηλεφώνημα που έγινε πριν από μερικές ημέρες στον κ. Πολάκη. «Κατέβαλα προσπάθεια με την τηλεφωνική κλήση μου να σας συγκρατήσω από τον κατήφορο τον οποίο επιλέξατε προς ανατροπή περαιτέρω εκτράχυνσης του δημόσιου λόγου».

Η κ. Λινού στο σημείωμά της χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Παύλου Πολάκη υβριστικές, ψευδείς και συκοφαντικές, τονίζοντας πως οι δράσεις του ινστιτούτου που διευθύνει είναι απολύτως διαφανείς.

Ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε αμετακίνητος: «Δεν παίρνω λέξη πίσω από όσα στοιχεία ανέβασα και από όσες αναρτήσεις έκανα. Αυτός που πρέπει να απολογηθεί είστε εσείς και η εταιρεία σας, που συνάπτει προγραμματικές που κρύβουν απευθείας ανάθεση, που δίνετε 320.000 ευρώ σε θυγατρική εταιρεία κέτερινγκ με μηδενικούς τζίρους και που μπαίνει μετά σε εκκαθάριση».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να βάλει και κατά του Μανώλη Καπνισάκη, συντηρώντας την κόντρα του με την ηγεσία: «ΥΓ: Καλά, κύριε διευθυντά του γραφείου του προέδρου. Ακόμα να βγάλεις συμπέρασμα με τις σελίδες που σου έστειλε η κυρία Λινού; Οταν ήσουν στον Τομέα Διαφάνειας μαζί μου, ήσουν πολύ γρήγορος. Τώρα τι έγινε; Σκοτείνιασε η κρίση σου;».

Η αποτίμηση

Ικανοποιημένη με βάση την εκτκίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ενωμένος το αντιπολιτευτικό του έργο εμφανίστηκε η πλευρά της πλειοψηφίας μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, παρά την οριακή νίκη, υποστηρίζοντας πως αυτή δεν συνιστά πρόβλημα. Ο Στέφανος Κασσελάκης στη δευτερολογία του είχε τονίσει πως «πρέπει να προχωρήσουμε στον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα. Nα είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη». Το κλίμα το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι συγκρουσιακό. Με δεδομένο πως οι «87» αύξησαν τις δυνάμεις τους μέσα στην K.O. μετά τη συνεδρίαση, σημείωναν: «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης. Εχει 17 από 35 βουλευτές». Πηγές της Κουμουνδούρου απάντησαν πως ο Στ. Κασσελάκης «έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση» και όποιος επιθυμεί «να τον προκαλέσει στην Κ.Ε.».

Προεδρικά «μηνύματα» στους «87», στον Σπίρτζη και στον Πολάκη

Από τα Χανιά και μέσω Zoom επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης να αλλάξει τον Σωκράτη Φάμελλο από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και στη θέση του να βάλει τον Νίκο Παππά. Το «μπλόκο» που του έβαλε ο νυν πρόεδρος της Κ.Ο. δεν το είχε προβλέψει, με αρκετούς να εκτιμούν μετά το τέλος της συνεδρίασης πως αυτό που έψαχνε ήταν κάποιο «σωσίβιο» για να κρατηθεί ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα δείχνει να χάνει δυνάμεις μέσα στο κόμμα και ειδικά στη βάση που τον ανέδειξε πέρυσι τον Σεπτέμβριο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε να προτείνει ένα πρόσωπο που έχει μεγάλη επιρροή στο κόμμα, στα όργανα και ήταν από τους «στρατηγούς» της νίκης, καθώς τον στήριξε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Ολα αυτά συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, με τον Παύλο Πολάκη να είναι έτοιμος να τον αμφισβητήσει σε δέκα ημέρες παρά την προσπάθεια από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει επαναπροσέγγιση. Του Στέφανου Κασσελάκη «δεν του βγήκε» ούτε η επιθυμία να μπει στη Βουλή προκειμένου να ενδυναμώσει το προφίλ του, με την Πόπη Τσαπανίδου να μην του κάνει το χατίρι χθες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που ήθελε να παρουσιάσει είναι ένα ολικό «λίφτινγκ» του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας με πρόσωπα που ανήκουν στο περιβάλλον του, επιχειρώντας μια συσπείρωση των δυνάμεών του. Στη θέση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου και του Διονύση Καλαματιανού, εκπρόσωποι στις συζητήσεις στην ολομέλεια πρότεινε να αναλάβουν ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Νίνα Κασιμάτη, δείχνοντας πως επιθυμεί να μπει δυναμικά στο εσωκομματικό παιχνίδι και να αποφύγει τις «παραφωνίες».

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του και η προειδοποίηση κατά την εισήγηση στα μέλη της Κ.Ο., «φωτογραφίζοντας» τους εκπροσώπους των «87» στη Βουλή, πως «όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό».

Πόρτα εξόδου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτησή του έδειξε ουσιαστικά και την πόρτα της εξόδου από το κόμμα στον Χρήστο Σπίρτζη, με την Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάζει στις 3 Σεπτεμβρίου. «Δεν πρόκειται για πολιτική άποψη το να καλείς στην τηλεόραση τον πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ενάντια στη βούληση των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Ας αφήσουν τους υπόλοιπους να πάμε μπροστά».

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών σχεδιάζει να στείλει ένα υπόμνημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι προφανές πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με τους «87», γνωρίζοντας πως εάν η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγηθεί τη διαγραφή του στην Κεντρική Επιτροπή, αυτό θα αποτελέσει casus belli, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

«Καρφώνοντας» σε αυτή την ομιλία και τον Παύλο Πολάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για προσωπικές ατζέντες που ξετυλίγονται και «σενάρια μομφής, την ώρα που εξορθολογίζουμε το κόμμα και ανανεωνόμαστε».

Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο, δηλώνοντας με έμφαση πως «θα αλλάξουν όλα», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τριβές που υπάρχουν. Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Κεντροαριστερά ζήτησε από τους βουλευτές του «δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανέναν “νέο φορέα” χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».

Τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης απειλείται με πρόταση μομφής στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επανέφερε στη συζήτηση τη βούλησή του να συνεχίσει να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον μέχρι το 2027, υπενθυμίζοντας, όπως ανέφερε, τις «αλλεπάλληλες αποφάσεις οι οποίες με έχουν εξουσιοδοτήσει να ηγηθώ της προσπάθειας για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής, κυβερνητικής παράταξης με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top