Ελλάδα

Οκτώ καταξιωμένοι Έλληνες της Διασποράς τιμήθηκαν με τα βραβεία «Αργώ»

Ο Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας Ιωάννης Κορίνθιος τιμήθηκε πρόσφατα για τις άοκνες προσπάθειές του να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθώς και για την πολυετή προσφορά του στον τομέα της ελληνικής ομογένειας στην Ιταλία.

Το βραβείο

Η διάκριση για τον Καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας, Ιωάννη Κορίνθιο, ήρθε από την ‘ΑΡΓΩ’, ένα δίκτυο Ελλήνων της διασποράς με έδρα στις Βρυξέλλες, που απονέμει βραβείο σε 8 Έλληνες, οι οποίοι διακρίθηκαν στους τομείς τους. Ο Καθηγητής βραβεύθηκε για την προσφορά του στην Ομογένεια και τη δράση που ανέπτυξε για την ενίσχυση της ταυτότητας των ελληνικών κοινοτήτων της Ιταλίας καθώς και τις προσπάθειές του στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Η απονομή έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ η τιμητική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Ακαδημία Αθηνών. «Αυτή η διάκριση δεν ήταν μόνο για μένα, αλλά και για όλους τους Έλληνες της Ομογένειας που προσπαθούν καθημερινά για τη διατήρηση της ταυτότητάς μας», δηλώνει ο Καθηγητής.

Ένα χρόνο πριν, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απένειμε στον Κορίνθιο τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής για τη συνεισφορά του στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Από τη διδασκαλία στις διεθνείς διεκδικήσεις

Με πολυετή θητεία στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης και της Καλαβρίας, το έργο του Καθηγητή Κορίνθιου περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων Αρχαίων Ελληνικών για τα Κλασικά Λύκεια της Ιταλίας και τη δημιουργία ενός ψηφιακού λεξικού Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα, το οποίο χρειάστηκε 35 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Η αφορμή για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας γεννήθηκε το 2014, όταν, ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας, έμαθε για την ύπαρξη της Ημέρας της Γαλλοφωνίας. «Αν υπάρχει ημέρα για τη Γαλλοφωνία, γιατί όχι και για την Ελληνοφωνία;» διερωτήθηκε και με μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση, και τους αρμόδιους υπουργούς, υπέβαλε το σχετικό αίτημα.
Ο Καθηγητής κλήθηκε να παρουσιάσει την ιδέα του στη Βουλή, όπου επιδοκιμάστηκε. Η προσπάθεια ευοδώθηκε το 2017, όταν η Ελλάδα καθιέρωσε με ΚΥΑ την 9η Φεβρουαρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Έκτοτε, ο εορτασμός λαμβάνει χώρα παγκοσμίως, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, φιλέλληνες. Στην παρούσα φάση, προωθείται η αναγνώρισή της και από την UNESCO.

Στην Ιταλία, το όραμά του Καθηγητή για τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ήδη από το 2016 – στη Νάπολη συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πάνω από 1.000 μαθητές από 30 λύκεια ενώ συμμετέχουν μαθητές και από την Ελλάδα.

Η ιστορική έρευνα και η διατήρηση των Ελληνικών ριζών

Παράλληλα με τη διδασκαλία και τις δράσεις του για την ελληνική γλώσσα, ο Καθηγητής Κορίνθιος επιδόθηκε στην έρευνα και τεκμηρίωση της ιστορίας της ελληνικής διασποράς στη Νότια Ιταλία. Προϊόν της έρευνάς του, η έκδοση του βιβλίου «Οι Έλληνες της Νάπολης και της Ν. Ιταλίας από το 15ο έως τον 20ό αιώνα», το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο της έρευνας στα αρχεία της Νάπολης και το Βατικανού, ο Ιωάννης Κορίνθιος ανακάλυψε πολύτιμα ανέκδοτα έγγραφα, τα οποία τεκμηριώνουν τη συμβολή της ελληνικής διασποράς και των φιλελλήνων στην Ιταλία τα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Οι προσπάθειές του στο συγκεκριμένο αντικείμενο, οδήγησαν στη διοργάνωση διεθνούς έκθεσης το 2021, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδας και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, με τίτλο «Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία – Napoli e Risorgimento Greco».

Ο ‘θεματοφύλακας’ του Ελληνισμού στη Νάπολη

Εκτός της ακαδημαϊκής δράσης του, ο Ιωάννης Κορίνθιος φρόντισε να αποκαταστήσει την ιστορική «Οδό των Ελλήνων» (Via dei Greci) στην ελληνική συνοικία της Νάπολης, η οποία είχε καταργηθεί από τον Μουσολίνι. «Η ‘Οδός των Ελλήνων’ υπήρχε για 500 χρόνια στην ελληνική συνοικία της Νάπολης», αρχίζει να λέει ο Καθηγητής, για να προσθέσει: «Η Via dei Greci, πλευρίζει την ελληνική εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, την παλαιότερη εκκλησία της ιστορικής διασποράς, που λειτουργεί από το 1764».

«Πατρίδα μου είναι η γλώσσα»

«Το θέμα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ σοβαρό, επειδή σημαίνει διατήρηση της ταυτότητας», υπογραμμίζει ο Καθηγητής Ιωάννης Κορίνθιος για να προσθέσει: «Η γλώσσα είναι η ταυτότητά μας, η πατρίδα μας – όπως είπε και ο Καζαντζάκης. Στη νότια Ιταλία, όπου υπάρχουν ελληνόφωνες νησίδες, οι Ιταλοί αισθάνονται ότι είναι 100% Έλληνες – κι ας μην μιλούν καν τη γλώσσα. Νιώθουν ότι έχουν ελληνικές πολιτιστικές ρίζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

«Τώρα ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή της 9ης Φεβρουαρίου», θα πει ο Καθηγητής Κορίνθιος. «Στη Νάπολη, ο εορτασμός θα γίνει πανηγυρικά στη Βασιλική του San Giovani Maggiore, μέσα στην οποία υπάρχει ένα παρεκκλήσιο του Παλαιολόγου του 1523. Θα συμμετάσχουν περίπου 30 λύκεια ενώ από την Ελλάδα θα έρθουν 5 λύκεια. Το θέμα για φέτος είναι η λέξη ‘Φιλία’. Βασιστήκαμε στη ρήση του Σοφοκλή ότι ‘εμείς γεννηθήκαμε όχι για να είμαστε σε έχθρα αλλά για να αγαπιόμαστε’».

Δημοφιλέστερα

To Top