Διεθνή

Ρωσία: Νέο γύρο έντασης «βλέπει» το Κρεμλίνο μετά το πράσινο φώς για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Νέο γύρο έντασης όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα φέρει, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το «πράσινο φως» που δόθηκε από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία στο Κίεβο για να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Αν μια τέτοια απόφαση έχει ληφθεί και έχει επικοινωνηθεί στο καθεστώς του Κιέβου, τότε αυτό θα αποτελέσει έναν νέο γύρο έντασης και μια διαφορετική κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τον Πεσκόφ, η Ουάσινγκτον με την κίνησή της αυτή θέλει να κλιμακώσει τη διένεξη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Τι επιπτώσεις θα έχουν οι πύραυλοι στο πεδίο της μάχης

Την ίδια ώρα σε ανάλυσή του το ΒΒC προσπαθεί να «διαβάσει» τι θα σημαίνει η χρήση αυτών των πυραύλων στο πεδίο των μαχών.

Όπως σημειώνεται «η Ουκρανία θα είναι πλέον σε θέση να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, πιθανότατα αρχικά γύρω από την περιοχή του Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κατέχουν πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους».

«Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει ATACMS για να αμυνθεί κατά της επίθεσης Ρώσων και Βορειοκορεατών, στοχεύοντας ρωσικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών βάσεων, υποδομών και αποθηκών πυρομαχικών» σημειώνεται στην ανάλυση του βρετανικού δικτύου.

Σύμφωνα με το ΒΒC, πάντως, «Η προμήθεια των πυραύλων πιθανόν να μην είναι αρκετή για να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου. Ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως τα αεροσκάφη, έχει ήδη μεταφερθεί σε αεροδρόμια πιο μέσα στη Ρωσία εν αναμονή μιας τέτοιας απόφασης. Όμως τα όπλα αυτά μπορεί να δώσουν στην Ουκρανία κάποιο πλεονέκτημα σε μια εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά της χώρας και το ηθικό είναι χαμηλό».

«Δεν νομίζω ότι θα είναι αποφασιστική», δήλωσε στο BBC δυτικός διπλωμάτης στο Κίεβο για τη χρήση των εν λόγω πυραύλων. «Ωστόσο, είναι μια καθυστερημένη συμβολική απόφαση για να αυξηθεί το διακύβευμα και να επιδειχθεί στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς μπορεί να αυξήσει το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία».

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πόσα πυρομαχικά θα παρασχεθούν, δήλωσε η Έβελιν Φάρκας, η οποία

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια βοηθός υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση Ομπάμα, Έβελιν Φάρκας, «το ερώτημα είναι, φυσικά, πόσους πυραύλους έχουν; Έχουμε ακούσει ότι το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί από αυτούς τους πυραύλους που μπορούν να διαθέσουν στην Ουκρανία». Σύμφωνα με την ίδια οι ATACMS θα μπορούσαν να έχουν «θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο» στην Ουκρανία εάν χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους όπως η γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία.

Δημοφιλέστερα

To Top