«Εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία μας για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την κλιμάκωση στον Λίβανο, υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να μεγεθυνθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων», τονίζουν ακόμη οι χώρες μέλη της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Υπέρ «πρωτοβουλιών» για να υπάρξει «δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία
Οι χώρες μέλη της G20 τάσσονται υπέρ «κάθε εποικοδομητικής πρωτοβουλίας» με σκοπό να υπάρξει «δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία, με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα κατά τη σύνοδο των ηγετών τους στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
«Θεωρούμε ευπρόσδεκτες όλες τις (…) εποικοδομητικές πρωτοβουλίες» για να υπάρξει δίκαιη και «διαρκής» ειρήνη στην Ουκρανία, αναφέρει κοινή ανακοίνωση της συνόδου κορυφής των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου — στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ρωσία.
Συνεργασία για να φορολογηθούν «αποτελεσματικά» οι κάτοχοι μεγάλων περιουσιών
Επισης ενστερνίζονται την ιδέα να φορολογούνται «αποτελεσματικά» οι κάτοχοι πολύ μεγάλων περιουσιών, πρωτοβουλία του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία στην ομάδα των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.
«Με απόλυτο σεβασμό στην φορολογική εθνική κυριαρχία, επιδιώκουμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για να εξασφαλίσουμε ότι οι κάτοχοι πολύ μεγάλων περιουσιών θα φορολογούνται αποτελεσματικά», αναφέρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε κοινή ανακοίνωσή τους κατά τη σύνοδό τους στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στην COP29
Οι ηγέτες της G20, που συμμετέχουν σε σύνοδο κορυφής στο Ρίο ντε Ζανέιρο, δεν σημείωσαν πρόοδο για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις στην παράλληλη διεθνή σύνοδο για το κλίμα COP29 στο Μπακού, όπου υποτίθεται θα αποφασιζόταν πώς θα εξευρεθεί χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Δεν επανέλαβαν καν στην κοινή ανακοίνωσή τους τη δέσμευση υπέρ της «δίκαιης, συντεταγμένης και ακριβοδίκαιης μετάβασης» προς «την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα», που έγινε στην προηγούμενη COP, στο Ντουμπάι.