Οι φωτογραφίες κατέδειξαν τις ηλιακές κηλίδες αλλά και το συνεχώς κινούμενο πλάσμα στην επιφάνεια του Ήλιου.
☀️ 🛰️@ESASolarOrbiter’s daring trajectory close to the Sun is paying off, giving us the highest-resolution full views of the Sun’s surface to date.
Full story 👉 https://t.co/Cy0H6JZmlp pic.twitter.com/0IyEDeLpX0— ESA Science (@esascience) November 20, 2024
Οι εικόνες θα μπορούσαν να δώσουν στους επιστήμονες νέα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του Ήλιου.
Οι φωτογραφίες από την επιφάνεια του Ήλιου δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη (20/11) και σε αυτές παρουσιάζονται οι κινήσεις του μαγνητικού του πεδίου και η λάμψη του Ηλιακού Στέμματος (εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου).
Στην αποστολή Solar Orbiter συνεργάζονται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η NASA ενώ το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και σήμερα περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο από μέση απόσταση 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Δύο αποστολές «απαντούν» για τον Ήλιο
Οι αποστολές Solar Orbiter και η Parker Solar Probe γίνονται με στόχο να απαντηθούν βασικά ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας για τον Ήλιο, όπως η πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί τα σωματίδια και δημιουργείται ο Ηλιακός Άνεμος και γιατί το Ηλιακό Στέμμα είναι θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου.
Το Parker Solar Probe είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει την πλησιέστερη προσέγγιση στον Ήλιο που έχει επιχειρήσει διαστημικό σκάφος στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ το Solar Orbiter έχει αναλάβει να τραβήξει τις πιο κοντινές φωτογραφίες της επιφάνειας του Ήλιου.
«Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου είναι το κλειδί για την κατανόηση της δυναμικής φύσης του άστρου μας», δήλωσε ο Daniel Muller, επιστήμονας του προγράμματος Solar Orbiter.