Διεθνή

Storm Shadow κατά στόχων στη Ρωσία: Το πολύτιμο όπλο που ίσως ήλθε πολύ αργά για να αλλάξει κάτι για την Ουκρανία

Το πρώτο πλήγμα μέσα στην επικράτεια της Ρωσίας έγινε σήμερα στην περιοχή του Κουρσκ αλλά και στο Κρασνοντάρ, το λιμάνι στη Μαύρης Θάλασσας. Είχαν προηγηθεί αρκετά χτυπήματα στη Κριμαία και σε άλλες περιοχές που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow με τους οποίους έγιναν όλα αυτά τα χτυπήματα έχουν αποδειχτεί ένα από τα πλέον δοκιμασμένα όπλα αυτού του πολέμου που έκλεισε 1.000 ημέρες.  Μπορούν όμως να φέρουν απτά αποτελέσματα τώρα πολύ «λύθηκαν τα χέρια» του Κιέβου για να τους χρησιμοποιήσει ή ήλθαν πολύ αργά στο ουκρανικό οπλοστάσιο;

Φονικό όπλο κατά οχυρωμένων στόχων

Οι Storm Shadow ή SCALP, όπως είναι η ονομασία τους στα γαλλικά, είναι πύραυλοι κρουζ αέρος-εδάφους με εμβέλεια 250 χιλιομέτρων ή και ακόμη μεγαλύτερη αν ευσταθούν οι πληροφορίες που διακινούνται στο Διαδίκτυο.

Είναι σχεδιασμένοι για να διαπερνούν οχυρωμένες εγκαταστάσεις ή να χτυπούν στόχους μεγάλης σημασίας, όπως γέφυρες ή αποθήκες οπλισμού, ακόμη και αγκυροβολημένα πλοία.

Εκτοξεύονται από αεροσκάφη Mirage 2000, Rafale, Tornado ή Eurofighter και περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Ενδιαφέρον είναι ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει κανέναν από αυτούς τους τύπους αεροσκαφών, άρα θα χρειάστηκε σημαντική τεχνική προεργασία για να αρχίσει να τους χρησιμοποιεί σε σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη.


Storm Shadow Missiles: Inside Ukraine’s Nearly $1 Million Weapon | WSJ Equipped

Οι Storm Shadow πετούν χαμηλά πάνω από το έδαφος, για να αποφεύγουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, προτού πλήξουν τους στόχους τους με υψηλής ακρίβεια. Για να εντοπίσουν τον στόχο έχουν τριπλό σύστημα εντοπισμού με αδρανειακή πλοήγηση (δηλαδή πετώντας αυτόνομα προς τον καθορισμένο στόχο), χρήση GPS και πλοήγηση με βάση τα χαρακτηριστικά του εδάφους (Terrain Reference Navigation).

Το κόστος τους είναι ιδιαίτερα υψηλό και φτάνει το 1 εκατ. δολάρια ο ένας, καθιστώντας τους πολύτιμα όπλα σε ειδικές στρατηγικές επιθέσεις.

Οι Ουκρανοί τους έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία κατά ρωσικών στόχων στην Κριμαία και σε άλλα σημεία.

Η άρση των περιορισμών για τη χρήση των Storm Shadow επιτρέπει στην Ουκρανία να στοχεύσει περίπου 200 ρωσικές βάσεις που βρίσκονται εντός της εμβέλειας των πυραύλων, ενώ με την έγκριση στη χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS, οι δυνατότητες της Ουκρανίας επεκτάθηκαν πολύ περισσότερο. 


Storm Shadow κατά στόχων στη Ρωσία: Το πολύτιμο όπλο που ίσως ήλθε πολύ αργά για να αλλάξει κάτι για την Ουκρανία

Χάρτης του Guardian με ρωσικές αεροπορικές βάσεις (οι κόκκινες τελείες) που βρίσκονται μέσα στην εμβέλεια των Storm Shadow
Οι ΗΠΑ καθυστερούσαν για πολλούς μήνες να δώσουν την άδεια για τη χρήση των δικών τους πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και το έπραξαν μόλις πριν από λίγες ημέρες, μετά τις εκλογές που θα φέρουν στην εξουσία τον Ντόναλντ Τραμπ. Έναν Τραμπ, ας μην  ξεχνάμε, που έχει υποσχεθεί να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο.

Εξίσου διστακτική ήταν η Βρετανία και η Γαλλία, χώρες που παράγουν από κοινού τους Storm Shadow, να δώσουν την άδεια τους για τη χρήση του όπλου. Και αυτή η άδεια ήλθε μόλις προ ημερών.

Η Βρετανία και η Γαλλία είναι δύο βασικοί παραγωγοί, αλλά στη διαδικασία εμπλέκεται η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Κατά συνέπεια και οι τέσσερις χώρες έπρεπε να δώσουν την άδεια τους για την εξαγωγή των Storm Shadow στην Ουκρανία.

Το Κίεβο πίεζε επίμονα για την άρση αυτών των περιορισμών, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να πλήξει τις βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων.

Η Δύση δίσταζε να επιτρέψει τη χρήση των πυραύλων λόγω του φόβου κλιμάκωσης του πολέμου. Υπήρχει η ανησυχία ότι η χρήση δυτικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα. Μια επίθεση σε σημεία μεταφοράς όπλων, όπως σε μια αεροπορική βάση στην Πολωνία, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ευρύτερη σύγκρουση.

Μιλώντας στο BBC ο στρατιωτικός αναλυτής Τζάστιν Κραμπ σημείωνε προ μηνών ότι ο Storm Shadow έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε καλά προστατευμένους στόχους, όπως η ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη. 

Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη μετακινήσει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών τους υποδομών μακρύτερα από τα ουκρανικά σύνορα, προκειμένου να είναι εκτός εμβέλειας του Storm Shadow.

Αναλυτές λένε ότι οι Storm Shadow δεν είναι το πλέον κατάλληλο όπλο για να θέσουν εκτός μάχης -για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- μια αεροπορική βάση

Δεν είναι μόνο ότι οι βάσεις είναι καλά θωρακισμένες με εγκαταστάσεις κατασκευασμένες από όγκους τσιμέντου.

Είναι και το τεράστιο βάθος της χώρας που δίνει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να αποσύρει εκατοντάδες αν όχι και χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία πολύτιμα αεροσκάφη ή άλλο υλικό. Σε αυτή την περίπτωση οι ATACMS και οι βόμβες διασποράς μπορούν να δώσουν λύσεις αλλά και αυτοί δεν έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από τους Storm Shadows, που δεν έχουν πυρομαχικά διασποράς.

Δημοφιλέστερα

To Top