Πάντως ακόμη και ο Nasdaq, που δεχόταν σημαντικές πιέσεις τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης λόγω μεγάλων ρευστοποιήσεων στις τεχνολογικές μετοχές, κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να περιορίσει τις απώλειες του.
Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,31% στις 44.722 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,38% στις 5.998 μονάδες διακόπτοντας ένα ανοδικό σερί επτά ημερών και ο Nasdaq έχασε 0,60% φτάνοντας τις 19.060 μονάδες.
Διόρθωση κατέγραψαν και οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,258% και του 2ετούς να πέφτει στο 4,223%.
Το κλίμα στην αγορά επηρεάστηκε και από τα στοιχεία για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που είναι ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed.
Αν και οι αναλυτές είχαν προετοιμάσει την αγορά για άνοδο του δείκτη, η επιβεβαίωση τους ήρθε να μετριάσει τις προσδοκίες για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Ο γενικός PCE για τον Οκτώβριο παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% σε ετήσια βάση από 2,1% το Σεπτέμβριο και σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,2. Αντιστοίχως ο δομικός δείκτης, με την εξαίρεση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση και στο 0,3% σε μηνιαία βάση.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα τελικά στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο επιβεβαίωσαν την καλή πορεία της οικονομίας με ανάπτυξη στο 2,8%.
«Τα σημερινά στοιχεία δεν θα πρέπει να αλλάξουν τις απόψεις για το πιθανό μονοπάτι αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, παρά τα εμπόδια. Ωστόσο, πολλοί ακόμη και στους κόλπους της Fed αναζητούν λόγους για να υιοθετήσουν γερακίσια στάση δεδομένης και της πιθανότητας αλλαγής της πληθωριστικής πολιτικής, όπως με τους νέους δασμούς» σχολίασε στο CNBC ο Ντέιβιντ Άλκαλι της Lazard Asset Management.
Σε επίπεδο μετοχών οι ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών επηρέασαν όλους τους κλάδους, όμως οι μεγαλύτερες πιέσεις επικεντρώθηκαν σαφώς στις τεχνολογικές μετοχές κυρίως δε, sτην περίφημη ομάδα των Υπέροχων Επτά. Η ομάδα έχασε περίπου 1% με την Nvidia να οδηγεί το καθοδικό ρεύμα με πτώση κοντά στο 2%, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της για τη χρονιά παραμένουν εντυπωσιακά ξεπερνώντας το 168%.
Από κοντά βρέθηκε η Meta, ενώ ακόμη και η Tesla μέτρησε απώλειες.
Ο κλάδος επηρεάστηκε κυρίως από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσαν για το τρίτο τρίμηνο δύο κορυφαία ονόματα των Big Tech, η Dell και η HP, που έφτασαν να χάνουν έως και 12%.