Ρωσία, ΗΠΑ ακόμη και Ιράν, ωστόσο, παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.
Ο Ερντογάν, που ήταν κάποτε στο πλευρό του Άσαντ, είχε προτρέψει διαφορετικές ομάδες ανταρτών στη Συρία να συσπειρωθούν.
Μία από αυτή, η τζιχαντιστική Hayat Tahrir Al-Sham που, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ομάδες ανταρτών, οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Η κυβέρνηση Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι είχε διαμηνύσει στον Άσαντ ότι έπρεπε είτε να κάνει παραχωρήσεις στους αντιπάλους του ή να ρισκάρει το ενδεχόμενο ανάφλεξης στην πατρίδα του.
Η Τουρκία τόνισε ότι ο Άσαντ αγνόησε τις προειδοποιήσεις της.
Πλόεν η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να συμμαχήσει με την τζιχαντιστική οργάνωση (HTS) που κατάφερε με την βοήθεια κι άλλων ανταρτών να ενισχύσει τη δύναμή της.
Σε αυτό το παζλ των γεωπολιτικών αναταράξεων έρχεται να προστεθεί κι ακόμη ένα σκέλος, το πολιτικό και οικονομικό όφελος για την Άγκυρα.
Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες είδαν τις μετοχές τους να εκτινάσσονται στα ύψη μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ και της φυγής του στη Ρωσία προσδοκώντας ότι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ανοικοδόμησης της Συρίας.
Επιπλέον, οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία δεν έχασαν χρόνο για να απωθήσουν τις κουρδικές δυνάμεις από δύο πόλεις της βόρειας Συρίας.
Τα βήματα αυτά συνάδουν με τον μακροχρόνιο στόχο του Ερντογάν να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας για να αποκλείσει τους τρομοκράτες που συνδέονται με το PKK, μια οργάνωση που μάχεται χρόνια ολόκληρα για να αποκτήσει την αυτονομία της στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.
Η κίνηση αυτή μπορεί να εξοργίσει τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες συμμετείχαν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.