Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν άρχισαν να αναπτύσσουν το μνημόνιο αυτό το καλοκαίρι και το διαμόρφωσαν έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση να οικοδομήσει την προσέγγισή της από την πρώτη ημέρα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τις στενότερες σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι σημαντικότεροι αντίπαλοι και ανταγωνιστές των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα είπαν στο Associated Press δύο ανώτερους αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το απόρρητο μνημόνιο δεν θα δημοσιοποιηθεί λόγω της ευαισθησίας ορισμένων από τα σημεία του.
Το έγγραφο περιλαμβάνει τέσσερις ευρείες συστάσεις: βελτίωση της διυπηρεσιακής συνεργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης, επιτάχυνση της ανταλλαγής πληροφοριών με τους συμμάχους σχετικά με τους τέσσερις αντιπάλους (Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα), βαθμονόμηση της χρήσης κυρώσεων και άλλων οικονομικών εργαλείων από την αμερικανική κυβέρνηση για μέγιστη αποτελεσματικότητα και ενίσχυση της προετοιμασίας για τη διαχείριση ταυτόχρονων κρίσεων που αφορούν τις αντίπαλες χώρες.
Οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια εκφράζουν ανησυχίες για τη συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Ο συντονισμός επιταχύνθηκε μεταξύ τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι καθώς η Ρωσία έχει απομονωθεί περισσότερο από μεγάλο μέρος του κόσμου, η Μόσχα έχει στραφεί στο Ιράν για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Από τη Βόρεια Κορέα, οι Ρώσοι έχουν λάβει πυροβολικό, πυραύλους και χιλιάδες στρατιώτες που ταξίδεψαν για να βοηθήσουν στις προσπάθειες απώθησης των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή του Κουρσκ. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει υποστηρίξει τη Ρωσία με εξαρτήματα που βοηθούν στη διατήρηση της στρατιωτικής βιομηχανικής της βάσης.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Ιράν και έχει βοηθήσει την Τεχεράνη καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την πυραυλική άμυνα και τη διαστημική της τεχνολογία.
Η Βόρεια Κορέα έχει λάβει από τη Ρωσία τα απαραίτητα καύσιμα και χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κατασκευαστικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η Ρωσία έχει «de facto αποδεχθεί τη Βόρεια Κορέα ως κράτος με πυρηνικά όπλα».
Εν τω μεταξύ, η Κίνα επωφελείται από τη ρωσική τεχνογνωσία, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται για την εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας. Τα δύο έθνη διεξάγουν επίσης κοινές περιπολίες στην περιοχή της Αρκτικής.
Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ έχουν έντονα διαφορετικές κοσμοθεωρίες, αλλά αξιωματούχοι τόσο της επερχόμενης όσο και της απερχόμενης κυβέρνησης δήλωσαν ότι προσπάθησαν να συντονιστούν σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι το υπόμνημα του Λευκού Οίκου, που ενέκρινε ο Μπάιντεν «δεν προσπαθεί να εγκλωβίσει (τη διοίκηση Τραμπ) ή να την γείρει προς τη μία ή την άλλη πολιτική επιλογή».