Ο δημοσιογράφος Στιούαρντ Ράμσεϊ κατέβηκε στο συγκρότημα φυλακών, όπου τα κελιά ήταν πολύ μικρά και έμοιαζαν με μεγάλα φέρετρα. Για κάποιους από τους κρατούμενους, έγιναν και στην πραγματικότητα.
Η μαρτυρία του δημοσιογράφου είναι συγκλονιστική. Μπαίνοντας στις φυλακές κατέβηκε τρεις ορόφους με απότομες σκάλες μέσα στο σκοτάδι, πατώντας σπασμένα γυαλιά. Κρατώντας τον φακό του, διέκρινε κάποια γραφεία και στο τέλος ενός διαδρόμου, μια σειρά από μεγάλες μεταλλικές πύλες.
Παρών ήταν ένας στρατιώτης των ανταρτών που όπως είπε, εγκατέλειψε τον συριακό στρατό λόγω των βασανιστηρίων που είχε δει σε κελιά. Το συγκρότημα των φυλακών είχε χτιστεί από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας της Συρίας στην καρδιά της Χομς.
Άγνωστος είναι ο αριθμός των κρατουμένων που υπέστησαν βασανιστήρια, μεταφέρονταν σε άλλες φυλακές ή γίνονταν θύματα δολοφονίας.
Τους κρατούσαν στη ζωή μόνο για να τους ανακρίνουν
Το ρεπορτάζ καταγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, μέσα στο σκοτάδι, όπου μέσα από περάσματα, μπορούσε να διακρίνει κανείς τις ανοιχτές πόρτες των πολύ μικρών κελιών.
Άνθρωποι είχαν φυλακιστεί για χρόνια. Περνώντας από τα κελιά, η κάμερα κατέγραψε πενιχρές ποσότητες φαγητού: ένα κομμάτι ψωμί και μία αραιή σούπα.
Ο αντάρτης στρατιώτης Αμπού Φιράς ανέφερε ότι έδιναν φαγητό στους κρατούμενους των φυλακών μόνο και μόνο για να τους κρατήσουν στη ζωή. «Δεν τους έδιναν φαγητό επειδή τους νοιάζονται, το έκαναν για να προσπαθήσουν να πάρουν πληροφορίες», είπε. Ερωτηθείς για το εάν τους κρατούσαν για να μπορούν να τους ανακρίνουν απάντησε: «Ναι, και μόλις τελείωναν την έρευνα, τους μετέφεραν κάπου αλλού ή τους σκότωναν εδώ».
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ δολοφονούσε ανθρώπους στις φυλακές. Μόλις έπαιρνε αυτό που ήθελε ή που μπορούσε, σκότωνε τους κρατούμενους.
Κρατούσαν γυναίκες και παιδιά
Ο δημοσιογράφος είδε το όνομα μιας γυναίκας, της Φατιμά χαραγμένο στην πόρτα ενός κελιού. Στις φυλακές είχαν βάλει πέραν των αντρών, γυναίκες και παιδιά.