Ο Ουκρανός πρόεδρος αφού υποδέχθηκε εχθές (17/12) τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στο Λβιβ, σήμερα (18/12) έκανε την διαδρομή Κίεβο – Βρυξέλλες συνεχίζοντας την σειρά εξαιρετικά κρίσιμων επαφών που έχει ήδη προγραμματίσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του. Το Κίεβο σήμερα, αν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει, όπως ο ίδιος δήλωσε, στενές και χωρίς μεσάζοντες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ, θέλει να εξασφαλίσει μία σειρά από κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν την επιβίωσή του και τις αντοχές του απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις στα πεδία των μαχών. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επίσης σήμερα απόλυτη επίγνωση πως η πολιτική κατάσταση είναι εξόχως ρευστή σε πολλά μέτωπα και όλα μπορεί να ανατραπούν φέρνοντας την χώρα του κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.
Η πολιτική κατάσταση στην Γερμανία δημιουργεί εύλογη ανησυχία στον Ζελένσκι. Η Γερμανία είναι με διαφορά η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αποστολή πολεμικού υλικού αλλά και κεφαλαίων και το γεγονός πως η κυβέρνηση Σολτς κατέρρευσε και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, ήχησε σαν καμπανάκι στο Κίεβο. Η στήριξη στην Ουκρανία φαίνεται επίσης να έχει κοστίσει πολιτικά στον καγκελάριο της Γερμανίας με την κοινή γνώμη να ζητά σταθερά πιο περιορισμένη στήριξη προς το Κίεβο – σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις.
Μέσα σε όλα αυτά ο Σολτς σε μία από τις τελευταίες προσπάθειές του να αλλάξει την κατάσταση στο εσωτερικό, δημόσια απέκλεισε την αποστολή των γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα έκαναν ακόμη ευκολότερη την ζωή των ουκρανικών δυνάμεων στα μέτωπα του Ντονμπάς και στο Κουρσκ.
Σημαντικές είναι οι ανησυχίες Ζελένσκι (και δικαιολογημένες) και για την κατάσταση στο Παρίσι. Εκεί μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να διαθέτει ακόμη αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη θητεία του στην προεδρία, αλλά έχει αναγκαστεί να αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς μέσα μόνο σε μερικούς μήνες. Η Γαλλία δεν θα μειώσει την πολεμική και οικονομική της στήριξη και δεν θα σταματήσει να ενισχύει την Ουκρανία και σε αυτό ο Μακρόν έχει εμφανιστεί διαχρονικά αμετακίνητος. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα μπορέσει να καλύψει ένα πιθανό κενό που θα δημιουργήσει μία πιθανή γερμανική «οπισθοχώρηση». Το Παρίσι δεν είναι σήμερα σε θέση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ούτε και διπλωματικά καθώς οι σχέσεις Μακρόν – Τραμπ σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτές που ο Γάλλος πρόεδρος είχε με τον απερχόμενο Τζο Μπάιντεν.
Η πολιτική αστάθεια που καταγράφεται σήμερα στους δύο βασικούς πυλώνες της Ένωσης δεν είναι δυνατό να αφήνει τον Ουκρανό πρόεδρο ασυγκίνητο και αδρανή. Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες δεν έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και αυτό το ξεκαθάρισε ακόμη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Για τον Ζελένσκι η επίσκεψη στην καρδιά της Ένωσης είναι σήμερα σημαντικότερη και ουσιαστικότερη από οποιαδήποτε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο και βαρύτερο φορτίο αναφορικά με το Κίεβο αλλά εάν η Ευρώπη καταρρεύσει και αποχωρήσει έστω και τμηματικά ή για λίγο από το πλευρό της Ουκρανίας τότε οι εξελίξεις θα είναι ίσως και δραματικές.
Η βαρύτητα της συγκεκριμένης επίσκεψης Ζελένσκι στις Βρυξέλλες επιτείνεται και από το γεγονός πως ενώ υπήρχε και είχε ανακοινωθεί πρόγραμμα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή διαρροή αναφορικά με την ατζέντα των συζητήσεων – την σειρά τους και τα «θέλω» του Κιέβου.