Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο για χτυπήματα στις γιορτές – Υπέρ του ακροδεξιού AfD και του Μασκ ο ψυχίατρος

Ασαφές παραμένει το κίνητρο του δράστη της χθεσινοβραδινής επίθεσης στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, οι αρχές ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε το πρωί του Σαββάτου και προκαλεί ακόμα περισσότερο προβληματισμό για τα επίπεδα προετοιμασίας των Αρχών, είναι πως η Σαουδική Αραβία (χώρα καταγωγής του δράστη) φέρεται να είχε προειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για επικείμενα χτυπήματα σε αγορές στη Γερμανία μέσα στην περίοδο των γιορτών. Την πληροφορία αυτή έδωσε στο Reuters πρόσωπο από τις μυστικές υπηρεσίες της αραβικής χώρας.

Την έρευνα απασχολεί τώρα το προφίλ του Ταλέμπ Α., ο οποίος οδήγησε ένα αυτοκίνητο κατευθείαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, διανύοντας απόσταση 400 μέτρων και προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ατόμων – εκ των το οποίων το ένα παιδί. Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλα 41 άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Πληροφορίες της Bild ανέφεραν πως οι σοβαρά τραυματίες είναι 86 και άλλα 78 άτομα έχουν ελαφρύτερα τραύματα.

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές «βλέπουν» αρκετές ομοιότητες με το αντίστοιχο «μακελειό» με τους 12 νεκρούς που είχε σημειωθεί το 2016, στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, για το οποίο χθες πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης.

Ο 50χρονος ψυχίατρος γεννήθηκε στο Χουφούφ της Σαουδικής Αραβίας το 1974 και το 2006 έφθασε στην Γερμανία ζητώντας άσυλο, καθώς είχε αποκηρύξει το Ισλάμ και φοβόταν για την ζωή του. Από το 2016 απολαμβάνει καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα και μέχρι σήμερα εργαζόταν σε ψυχιατρική κλινική στο Μπέρνμπουργκ, μια πόλη 32.000 κατοίκων περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου, στην Σαξονία – Ανχαλτ.

Ο Ταλέμπ Α. ήταν γνωστός στην κοινότητα των αυτοεξόριστων Σαουδαράβων και ενεργούσε μάλιστα ως «σημείο επαφής» των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο στην Γερμανία, ιδίως των γυναικών. Ενδεικτικά, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2019 στην Frankfurter Rundschau, δήλωνε ότι γυναίκες από την πατρίδα του στρέφονται σε εκείνον ζητώντας προστασία, κυρίως επειδή «είχαν βιαστεί από τον σύζυγο-κηδεμόνα τους» και υποστήριζε ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου αποτελούσε «δρόμο προς την ελευθερία» για αυτές.

Δημοφιλέστερα

To Top