Εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Μαγδεμβούργου. Εκτός από διασώστες και συγγενείς των θυμάτων, το παρών έδωσαν και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ, Ράινερ Χάζελοφ.
Ο καθολικός επίσκοπος Gerhard Feige εξέφρασε τη θλίψη και τη σύγχυση που έχει προκαλέσει η επίθεση. «Η βάναυση επίθεση του χθες το απόγευμα μας αφήνει λυπημένους και θυμωμένους, μπερδεμένους και φοβισμένους. Είμαστε εδώ στον καθεδρικό ναό απόψε με συναισθήματα που δεν μπορούν να κατανοηθούν», δήλωσε.
Από την πλευρά της, η δήμαρχος του Μαγδεμβούργου, Σιμόν Μπόρις, κάλεσε τους κατοίκους να διατηρήσουν την ενότητά τους παρά το σοκ. «Ελπίζω, ως κοινωνία της πόλης, να μην αφήσουμε αυτό το γεγονός να μας επηρεάσει αρνητικά. Θρηνούμε μαζί, στηρίζουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους στη θλίψη τους και παραμένουμε ενωμένοι».
Παράλληλα, ο βασικός ύποπτος οδηγείται ενώπιον δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα τεθεί υπό κράτηση, ενώ προς το παρόν παραμένει υπό την επιτήρηση των αστυνομικών αρχών.
Το προφίλ του κατηγορούμενου
Ο 50χρονος Ταλέμπ Α. κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία και εργαζόταν στη Γερμανία ως ψυχίατρος. Ήταν γνωστός στην κοινότητα των αυτοεξόριστων Σαουδαράβων και ενεργούσε μάλιστα ως «σημείο επαφής» των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο στην Γερμανία, ιδίως των γυναικών.
Ενδεικτικά, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2019 στην Frankfurter Rundschau, δήλωνε ότι γυναίκες από την πατρίδα του στρέφονται σε εκείνον ζητώντας προστασία, κυρίως επειδή «είχαν βιαστεί από τον σύζυγο-κηδεμόνα τους» και υποστήριζε ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου αποτελούσε «δρόμο προς την ελευθερία» για αυτές.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ο 50χρονος φαίνεται ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, είχε απομακρυνθεί από αυτές τις απόψεις και κατηγορούσε την Γερμανία ότι επιδιώκει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης. «Η Γερμανία πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση.