Ο Χ. Φιντάν, στην θητεία του στην ΜΙΤ, είχε χειρισθεί την συριακή κρίση και αυτός είναι που είχε αποκαταστήσει τις επαφές με τις τζιχαντιστικές ομάδες και οργανώσεις οι οποίες τελικά ανέτρεψαν τον Άσαντ. Στην κορυφή της ατζέντας των επαφών είναι φυσικά τα επόμενα βήματα της νέας ηγεσίας στην Συρία, και προτεραιότητα για την Άγκυρα είναι η αντιμετώπιση του «κουρδικού προβλήματος» καθώς απαιτεί από την Δαμασκό να κινηθεί ώστε να καταλυθεί η αυτόνομη κουρδική οντότητα στην Βορειοανατολική Συρία και να αφοπλισθεί ο SDF. Η Τουρκία μάλιστα επικαλείται ως επιχείρημα όχι μόνο την δική της ασφάλεια αλλά και την διασφάλιση της ακεραιότητας της Συρίας. Παρά το γεγονός ότι η ίδια είναι που κατέχει ένα σημαντικό τμήμα συριακών εδαφών στα δυτικά σύνορα των δυο χωρών.
Ο ίδιος ο Χ.Φινταν δεν απέκλεισε και τουρκική στρατιωτική παρέμβαση λέγοντας ότι εάν δεν κινηθεί η Δαμασκός τότε η Τουρκία θα «κάνει ότι είναι αναγκαίο» για την ασφάλεια της .
Στην συνάντηση Φιντάν – Αλ Τζολανί που ο οπλαρχηγός του HTS εμφανίστηκε όχι απλώς με κουστούμι αλλά και με γραβάτα, συζητείται και η διαδικασία μετάβασης ώστε να γίνει με τρόπο που θα καθησυχασθεί η διεθνής κοινότητα για τις προθέσεις της νέας ηγεσίας της χώρας καθώς η ανησυχία από το τζιχαντιστικό παρελθόν του Αλ Τζολανί παραμένει και δημιουργεί κλίμα καχυποψίας.
Η Τουρκία η οποία έχει αναλάβει ρόλο καθοδηγητή και προστάτη του νέου καθεστώτος, επιδιώκοντας την επέκταση της επιρροής της αλλά και της εκπλήρωσης του στόχου για εξάλειψη της αυτόνομης κουρδικής οντότητας έχει υποσχεθεί πλήρη διπλωματική και πολιτική στήριξη στον Αλ Τζολανί αλλά και πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας και να ανοίξει ο κρουνοί χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσες ανάγκες. Στην ατζέντα των τουρκοσυριακών συνομιλιών είναι φυσικά και το Ισραήλ καθώς η Άγκυρα έχει καταδικάσει την κατάληψη της νεκρής ζώνης στα υψίπεδα του Γκολάν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις.