Ο Μασκ έχει μάθει να μην κάνει εύκολα πίσω και να αντιμετωπίζει τα δύσκολα από πολύ μικρός. Από όταν ήταν παιδί, στη Νότια Αφρική όπου μεγάλωνε, δυσκολευόταν να ξυπνά το πρωί για να πηγαίνει στο σχολείο. Αυτό, αποτελούσε καθημερινό εφιάλτη για τον Μασκ, ο οποίος υπόκειτο bullying από τους συμμαθητές του. Αλλά, ακόμα και όταν αυτοί τον έστειλαν στο νοσοκομείο τραυματισμένο, το έβαλε κάτω. Πάντα έτσι ήταν ο Mασκ. Πεισματάρης.
Η αρχή
Ο Μασκ από μικρός έδειξε ότι ήταν διαφορετικός από τα άλλα παιδιά, καθώς έβγαλε τα πρώτα του λεφτά ανήλικος, φτιάχνοντας και πουλώντας προγράμματα που του έδωσαν τα πρώτα του (πολλά) λεφτά. Σπούδασε φυσική και οικονομικά, αλλά το πρώτο του εμπορικό έργο ήταν πολύ πριν τελειώσει τις σπουδές του: η Zip2, μια εταιρεία λογισμικού για τις εφημερίδες, την οποία πούλησε για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.
Λίγο αργότερα, ο Μασκ, ίδρυσε την X.com, μια εταιρεία πληρωμών με βάση το διαδίκτυο, η οποία αργότερα εξελίχθηκε στην PayPal. Αργότερα, αγόρασε την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και συγκρούστηκε με… τους πάντες για να την καθιερώσει και να την μετατρέψει, τελικά, σε κυρίαρχη δύναμη της αυτοκίνησης παγκοσμίως. Το 2017, το 2018 και το 2019, ήταν τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία της Tesla. Πολλοί ήταν αυτοί που τότε έσπευσαν να προεξοφλήσουν το τέλος του επιχειρηματικού ταξιδιού του Μασκ που έθετε στο επίκεντρο της παραγωγής τα ηλεκτρικά οχήματα. «Τα τρία αυτά χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη περίοδος ενός έντονου πόνου στη ζωή μου. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, και μετά βίας τα καταφέραμε. Ήμασταν στα άκρα της χρεοκοπίας όλη την ώρα», είπε πρόσφατα ο Μασκ σε μια συνέντευξή του στο Ted Talk.
Αλλά ο Μασκ συνέχισε να πιστεύει το όραμά του καθώς η Tesla πάλευε στη μαζική παραγωγή του Model 3, το βασικό μοντέλο που θα της επέτρεπε να πουλά αυτοκίνητα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων πέρα από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Μασκ είχε δεσμεύσει το ποσοστό του στην Tesla για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις λειτουργίες της Tesla από διάφορες τράπεζες. Τρία χρόνια αργότερα, η Tesla θα πέρναγε στην κερδοφορία και θα ξεκίναγε την πορεία που θα την έβαζε στην κεφαλή της αγοράς ηλεκτροκίνησης.
Σχεδόν από ένα… πείσμα ο Μασκ ρίσκαρε να τα τινάξει όλα στον αέρα, όταν αγόρασε το Twitter. Κατά κάποιους, το έκανε -και μάλιστα με τόσο θορυβώδη τρόπο- για να βγει από τη δύσκολη θέση, καθώς κατονομαζόταν ως ένα από τα τρίτα πρόσωπα που οδήγησαν στο διαζύγιο τον χολιγουντιανό ηθοποιό και την Άμπερ Χερντ, ενώ είχε κληθεί από το δικαστήριο να καταθέσει τα μηνύματά του προς την -πρώην πια- σύζυγο του Χολιγουντιανού ηθοποιού.
Ο Μασκ, λοιπόν πρόσφερε 43 δισ. δολάρια ή στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή για να πάρει τον έλεγχο του Twitter, του οποίου είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος δέκα μέρες νωρίτερα, μετά την απόκτηση μεριδίου 9,1%. Αργότερα απέρριψε μια συμφωνία με τον όμιλο βάσει της οποίας δεσμεύτηκε να αγοράσει όχι περισσότερο από το 14,9% του Twitter μέχρι το 2024 με αντάλλαγμα μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.
Αλλά ξαφνικά, την ημέρα που θα ήταν η πρώτη του συνεδρίαση ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι απέρριψε τη συμφωνία. Πέντε μέρες αργότερα, επισημοποίησε την πρόταση εξαγοράς. Έκτοτε το διοικητικό συμβούλιο υιοθέτησε το «poison pill», ένα είδος μηχανισμού που ενισχύει τα δικαιώματα των μετόχων προκειμένου να ματαιώσει μια εχθρική πρόταση εξαγοράς. Τελικά, το ΔΣ δέχτηκε την πρόταση του Μασκ για εξαγορά έναντι 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις 14 Απριλίου 2022.
Ο Μασκ έχει πολλές δραστηριότητες, αρκετές παράπλευρης επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχει αποδείξει πολλάκις ότι μπορεί να εκτοξεύσει «στο φεγγάρι» ή και να καταβαραθρώσει τις τιμές τους εν μία νυκτί. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι εκτόξευσε την τιμή του bitcoin στα ιστορικά υψηλά της, όταν η αυτοκινητοβιομηχανία του, Tesla αποφάσισε να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το χαρτοφυλάκιό της στο κρυπτονόμισμα και να επιτρέψει αγορές αυτοκινήτων με τη χρήση του. Βέβαια στη συνέχεια ανακάλεσε το σχέδιο πληρωμών και αποέπενδυσε το 75% της τοποθέτησής της (936 εκατομμύρια) από το bitcoin, αποκομίζοντας κέρδη.
Πολλές φορές το έχει κάνει αυτό. Πολλές φορές έχει, με ένα του tweet, στείλει στον έβδομο ουρανό τους retail επενδυτές σε κάποιο κρυπτονόμισμα, για να τους επιφυλάξει, λίγο αργότερα, μια ψυχρολουσία με ένα άλλο tweet, ή μια δήλωσή του, ότι δεν πιστεύει σε αυτό που «διαφήμιζε».
Η υποστήριξη του Μασκ στο dogecoin, το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά ως σάτιρα στο bitcoin, έστειλε την τιμή του στα 0,70 δολάρια πέρυσι, μέχρι να το κατακρημνίσει ο ίδιος, με εμφάνισή του σε τηλεοπτικό σόου, κατά 90%, στα μόλις 6 σεντς.