Χαμηλά βρίσκεται, επίσης, η χώρα μας στα επίπεδα αποδοχών των πτυχιούχων ενώ η ανεργία πλήττει κατά 26% περισσότερο τις γυναίκες.
Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί το γεγονός ότι, αν και στην Ελλάδα συγκεντρώνεται το υψηλότερο συνολικό ποσοστό ανέργων πτυχιούχων στις χώρες της ΕΕ27, η ανεργία παρουσιάζει στη χώρα μας τη μεγαλύτερη μείωση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (-5%) στο διάστημα 2019-2023.
Μεταξύ των τελευταίων θέσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην απασχόληση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 25-64 (79,4%) αλλά και των νέων αποφοίτων ηλικίας 25-34 (76,4%).
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου εμφανίζουν κατά 9,5% περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης συγκριτικά με τις πιθανότητες των κατόχων πρώτου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, η κατοχή διδακτορικού τίτλου ενισχύει τις πιθανότητες κατά 15,8%.
Εξίσου χαμηλές επιδόσεις σημειώνει η χώρα μας και στα επίπεδα αποδοχών των πτυχιούχων καθώς
απέχει κατά 18% από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ιδιαίτερης προσοχής σε ό,τι αφορά στην ανεργία των πτυχιούχων συνολικά αξίζει το γεγονός, ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27 την ίδια στιγμή, που η ανεργία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο διάστημα 2019-2023.
Επίσης, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ποσοστό των ανέργων γυναικών πτυχιούχων είναι κατά 26% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ανδρών.
Οι πιο σημαντικοί διεθνείς δείκτες για το ποσοστό απασχόλησης των πτυχιούχων, το επίπεδο αμοιβών
και την ανεργία