Διεθνή

Τζάστιν Τριντό – BBC: Γιατί παραιτήθηκε – Σκάνδαλα, ακρίβεια, μεταναστευτικό

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά για σχεδόν μια δεκαετία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παραίτησή του από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος, έπειτα από εντεινόμενη πίεση τόσο από τους ψηφοφόρους όσο και από το ίδιο του το κόμμα.

Σε συνέντευξη μπροστά από την επίσημη κατοικία του, ο Τριντό παραδέχτηκε ότι «η χώρα χρειάζεται μια πραγματική επιλογή στις επόμενες εκλογές» και ότι η εσωτερική δυσαρέσκεια δεν του επιτρέπει να εκπληρώσει αποτελεσματικά τον ρόλο του.

Η απόφασή του να παραιτηθεί ήρθε ως απόρροια πολιτικών κρίσεων, χαμηλής δημοτικότητας και της δραματικής παραίτησης της αναπληρώτριάς του, Κρίστια Φρίλαντ, τον Δεκέμβριο. Ο Τριντό θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης του κόμματος, ενώ ζήτησε την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου έως τις 24 Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τη διαδικασία διαδοχής.

Δείτε βίντεο, η ανακοίνωση της παραίτησής του:

Από την κορυφή στην πτώση: Η πορεία του Τριντό

Οπως σημειώνετι το BBC σε ανάλυσή του, ο Τριντό ανέλαβε την εξουσία το 2015, φέρνοντας νέο αέρα στην πολιτική σκηνή του Καναδά. Τότε θεωρείτο ως ένας από τους πιο φερέλπιδες πολιτικούς στον πλανήτη, αφού τόσο με τη νεανικότητά του, τον σύγχρονο τότε λόγο και το επικοινωνιακό του χάρισμα, οδήγησε τους Φιλελεύθερους από την τρίτη θέση σε μια ιστορική πλειοψηφία, καταγράφοντας μια από τις πιο εντυπωσιακές νίκες στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Οι πρώτες του θητείες χαρακτηρίστηκαν από αισιοδοξία, φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και διεθνή αναγνώριση.

Ωστόσο, η πορεία του σημαδεύτηκε και από σκάνδαλα, όπως η υπόθεση SNC-Lavalin, όπου κατηγορήθηκε για παραβίαση κανόνων σύγκρουσης συμφερόντων, και η επιλογή μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με δεσμούς με την οικογένειά του για τη διαχείριση κυβερνητικού προγράμματος το 2020. Αυτές οι υποθέσεις έπληξαν την εικόνα του και προκάλεσαν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Παρά τις προκλήσεις, ο Τριντό διαχειρίστηκε κρίσεις όπως η πανδημία COVID-19, αναδιαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και εφάρμοσε κοινωνικά προγράμματα που βοήθησαν στη μείωση της φτώχειας. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σταθερή μείωση της υποστήριξης προς το πρόσωπό του, ειδικά μετά τις εκλογές του 2019, όπου οι Φιλελεύθεροι έχασαν την πλειοψηφία και αναγκάστηκαν να στηριχθούν σε συμμαχίες.

Οι λόγοι πίσω από την παραίτηση

Η πίεση αυξήθηκε δραματικά το καλοκαίρι του 2024, όταν οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν σοβαρές ήττες σε παραδοσιακά τους προπύργια. Η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις ανησυχίες για τη διαχείριση της μετανάστευσης συνέβαλαν στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια.

Η απογοήτευση για τη μη εκπλήρωση μεγάλων υποσχέσεων, όπως η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, ενίσχυσαν τη φθορά της κυβέρνησης.

Η παραίτηση της Κρίστια Φρίλαντ, που επικαλέστηκε διαφωνίες για τη στρατηγική του Τριντό απέναντι στις προκλήσεις των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποτέλεσε το τελικό πλήγμα. Εντός του κόμματος, κορυφαία στελέχη έκαναν δημόσια σαφές ότι δεν υποστήριζαν πλέον την ηγεσία του.

Η κληρονομιά του Τριντό

Δημοφιλέστερα

To Top