Για επτά χρόνια, από το 2013 ως το 2020 ήταν επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, έπειτα από μια θητεία έξι ετών (2007-2013) στην Τράπεζα του Καναδά. Νωρίτερα είχε εργαστεί για 13 χρόνια στη Goldman Sachs.
Ήταν επιλογή του τότε υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, του Τζορτζ Όσμπορν. Στο Λονδίνο, ο 59χρονος σήμερα τραπεζίτης έφερε αλλαγές που ανανέωσαν τον αέρα του ιδρύματος: από τα χαρτονομίσματα από πλαστικό, ως την καλύτερη επικοινωνία με τους επενδυτές. Η πρώτη ιδέα έπιασε, η δεύτερη όχι και τόσο.
Θέλησε ακόμη να πάρει μέρος και στη διαμάχη για το Brexit, επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση θα έφερνε κινδύνους για τη βρετανική οικονομία. «Εισέπραξε» όμως και κατηγορίες ότι πολιτικοποίησε έναν ανεξάρτητο θεσμό. Τελικά, χάρη και στα μέτρα που έλαβε και την ποσοτική χαλάρωση που εφάρμοσε, η Βρετανία απέφυγε την βαθιά ύφεση μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ.
Το βιογραφικό του στην ηγεσία δύο ιδρυμάτων του έδωσε το ασυνήθιστο, όπως το χαρακτηρίζει ο Guardian, προσωνύμιο του «κεντρικού τραπεζίτη ροκ σταρ».
Σήμερα ο Κάρνεϊ διευθύνει εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ενώ ήταν σύμβουλος του Τριντό. Γεγονός, αλλά πιθανόν και μειονέκτημα, είναι ότι δεν κατείχε ποτέ κυβερνητικό αξίωμα. Ο Τριντό είχε πάντως αποκαλύψει ότι προσπάθησε να διορίσει τον Κάρνεϊ στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο λόγος του Κάρνεϊ παραμένει ισχυρός και στη Βρετανία. Το 2023, ένα χρόνο πριν έλθει το κόμμα στην εξουσία, δήλωσε τη στήριξή του στους Εργατικούς λέγοντας ακόμη ότι το σχέδιο της υπουργού Ρέιτσελ Ριβς είναι «οικονομικά βιώσιμο» και ότι η ίδια είναι «σοβαρή οικονομολόγος» που κατανοεί τα οικονομικά της εργασίας, του τόπου και της οικογένειας».
Αν κατέβει στον αγώνα για τη διαδοχή του Τριντό είναι πιθανόν θα έχει ως αντιπάλους την Κρίστια Φρίλαντ, την υπουργό Οικονομικών η παραίτησή της οποίας πυροδότησε την πολιτική κρίση που τελικά «έριξε» τον Τριντό, αλλά και την υπουργό Μεταφορών Ανίτα Ανάντ.
Την τελική απόφασή του ο Κάρνεϊ θα την πάρει τις επόμενες ημέρες μαζί με την οικογένειά του (έχει τέσσερις κόρες). Η εσωκομματική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει ως τα τέλη Μαρτίου – ως τότε η Βουλή θα έχει αναστείλει τις εργασίες της χωρίς να έχει διαλυθεί.
Σε περίπτωση νίκης στο κόμμα θα κληθεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης (καθώς θα έχει παραιτηθεί ο Τριντό) που θα διαχειριστεί σοβαρά προβλήματα. Ακόμη περισσότερο, να μειώσει όσο είναι εφικτό τη «ψαλίδα» με το Συντηρητικό Κόμμα που έχει δημοσκοπικό προβάδισμα που φτάνει τις 20 μονάδες.