Η καθηγήτρια μαθηματικών, ηλικίας 68 ετών, απηύθυνε έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση να ενεργήσει με στόχο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του γιου της, ενός αντιφρονούντα που έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας 10ετίας στη φυλακή.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο διάσημος μπλόγκερ υπέρ της δημοκρατίας, ηλικίας 43 ετών, συνελήφθη αφότου ανήρτησε ένα κείμενο σχετικά με τα βασανιστήρια στις αιγυπτιακές φυλακές.
Today is Laila’s 100th day of hunger strike in protest at her son’s continued illegal imprisonment.
We are extremely concerned by the lack of urgency being demonstrated by the British government. They seem to be waiting for Laila to be hospitalised before they act decisively to… pic.twitter.com/sZqig6SCqc
— Free Alaa (@FreedomForAlaa) January 7, 2025
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται πως περιμένει να μπω στο νοσοκομείο προτού δράσει αποφασιστικά για να εγγυηθεί την ελευθερία του γιου μου», δήλωσε η ίδια σε ένα δελτίο Τύπου.
Η οικογένειά της αναφέρει ότι εκείνη ζει πίνοντας «μονάχα μαύρο καφέ, τσάι και με τρία πακέτα άλατα ενυδάτωσης την ημέρα», από την 29η Σεπτεμβρίου του 2024.
Ο γιος της υποτίθεται θα απελευθερωνόταν εκείνη την ημέρα, έχοντας εκτίσει την ποινή κάθειρξης πέντε ετών στην οποία είχε καταδικαστεί για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», καθώς είχε αναδημοσιεύσει ένα άρθρο στο Facebook σχετικά με τα βασανιστήρια στις αιγυπτιακές φυλακές.
Ωστόσο, τα δύο χρόνια που πέρασε προφυλακισμένος δεν λήφθηκαν υπόψη κι έκτοτε ο Αμπντέλ Φατάχ παραμένει στη φυλακή.
Για τη Φιόνα Ο΄ Μπράιαν, διευθύντρια των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στη Βρετανία: «Είναι πάρα πολύ, πάρα πολύ».
«Καμία μητέρα δεν πρέπει να βρίσκεται σε μία κατάσταση όπου έχει το συναίσθημα ότι το μόνο στο οποίο μπορεί να καταφύγει είναι να βάλει την ίδια της τη ζωή σε κίνδυνο και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει ο Αλάα στο σπίτι του και να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της οικογένειάς του», επισήμανε η ίδια σε ένα δελτίο Τύπου.
Η Σουέιφ, που ζει μεταξύ Καΐρου και Λονδίνου και οι δύο κόρες της οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σχεδόν κάθε εβδομάδα μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στη βρετανική πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες, απευθύνοντας έκκληση στον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι να παρέμβει.