Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασκήσεις ισορροπίας πάνω από τις 1.500 μονάδες

Με νέο ρεκόρ 14ετίας «φλέρταρε» σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο διατηρήθηκε κοντά στις πρόσφατες κορυφές του λόγω του rotation στις μετοχές που πρωταγωνίστησαν. Η εγχώρια αγορά «απορρόφησε» τις πιέσεις που δέχθηκε εύλογα, στο πλαίσιο κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών, καθώς μετά τις 16:00 επανήλθε σε ανοδικό έδαφος. Ωστόσο, στις δημοπρασίες επικράτησαν οριακά οι πωλητές.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (8/1) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,13 μονάδες ή -0,01% και έκλεισε στις 1.506,48 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.509,24 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.497,85 μονάδες.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές συγκαταλέγονται η ΔΕΗ, η Alpha Bank, η Cenergy Holdings, η ElvalHalcor και η Τράπεζα Κύπρου, με την πρώτη να «σκαρφαλώνει» σε νέο υψηλό 14 ετών. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), με ώθηση από τα στοιχεία για την αυξημένη επιβατική κίνηση το 2024.

Από την άλλη πλευρά, η Jumbo διόρθωσε καταγράφοντας απώλειες πέριξ του -2% και ακολούθησαν με πτώση τουλάχιστον -1% η Metlen, η Aegean και η Ελλάκτωρ. Διψήφιο ποσοστό ανόδου σημείωσε η Ίλυδα (έκλεισε σε νέο πολυετές ρεκόρ), καθώς ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη των διαδικασιών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,035 εκατ. ευρώ, με διανομή δωρεάν μετοχών.

Στο επίκεντρο το νέο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο

Σε ασκήσεις ψυχραιμίας επιδίδονται σήμερα οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, μετά το τεχνολογικό sell off στη Wall Street. Οι δασμοί που πιθανότατα θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στους εμπορικούς εταίρους τους, καθώς και η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, λειτουργούν επιβαρυντικά για την ψυχολογία των επενδυτών.

Σε εγχώριο επίπεδο, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, οι επενδυτές εστιάζουν στην επικείμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, όπου η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας και την παροχή κινήτρων για την εισαγωγή εταιρειών στο Χ.Α.

Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται φορολογικά κίνητρα, όπως η επιτάχυνση της απόσβεσης για τα έξοδα εισαγωγής και οφέλη για τους επενδυτές που συμμετέχουν σε δημόσιες προσφορές στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να μεταβούν από την Κύρια Αγορά στην Εναλλακτική προκειμένου να ανταποκριθούν σε προκλήσεις σε ρυθμιστικό επίπεδο (π.χ. κριτήρια ESG και διασπορά).

«Μπάσιμο» με πολυετή ρεκόρ στο 2025

Πολλά και σημαντικά ορόσημα επιφύλασσε η συνεδρίαση της Τρίτης 7 Ιανουαρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι βασικοί δείκτες του έκλεισαν σε υψηλά πολλών ετών. Η Αθήνα δεν… σάστισε απέναντι στη νωθρότητα και τις τάσεις διόρθωσης των διεθνών αγορών, «πατώντας» σε νέες κορυφές, σε μόλις τρεις συνεδριάσεις μετά την είσοδο στο νέο έτος.

Αρχικά, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο επέστρεψε πάνω από τις 1.500 μονάδες για πρώτη φορά μετά από περίπου επτά μήνες, αλλά έριξε το «φράγμα» των 1.502,79 μονάδων που κρατούσε από τις 20 Μαΐου. Έκλεισε στις 1.506,61 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται λίγο πιο πάνω, στις 1.506,93 μονάδες. Πρόκειται για ρεκόρ σχεδόν 14 ετών, με το αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13 Απριλίου 2011 (1.531,04 μονάδες). Επιπλέον, ο ΓΔ μετρά τέσσερις ημέρες σωρευτικών κερδών της τάξης του +3,45%.

Στο «τιμόνι» της χθεσινής ανόδου βρίσκονταν οι τράπεζες, οι οποίες έκαναν τζίρο σχεδόν 100 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 166,5 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν μέσω του Χ.Α. Ο κλαδικός δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 1.350 μονάδες και «αναρριχήθηκε» στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 9 και πλέον ετών. Ειδικότερα, σταμάτησε στις 1.351,56 μονάδες -που ήταν και το υψηλό ημέρας- με το αμέσως επόμενο ορόσημο να εντοπίζεται στις 25 Νοεμβρίου 2015 και τις 1.405,80 μονάδες. Ταυτόχρονα, ο τραπεζικός δείκτης έχει «τρέξει» ένα 6ήμερο ράλι, που του έχει αποφέρει κέρδη +5,96%.

Νέο πολυετές ρεκόρ και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έφτασε στις 3.678,48 μονάδες. Το αμέσως επόμενο καλύτερο κλείσιμο του Large Cap εντοπίζεται περίπου 10,5 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 (3.733,10 μονάδες). Παράλληλα, έχει ενισχυθεί κατά +3,94% το τελευταίο 4ήμερο. Πάνω από τις 2.400 μονάδες επέστρεψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαρτίου 2024 (2.418,87 μονάδες). Το ρεκόρ σχεδόν 10 μηνών συνοδεύθηκε από μία 4ήμερη άνοδο +3,75%.

Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια του εξωτερικού

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε την Τρίτη η Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά -1,1% και τον Nasdaq να κινείται χαμηλότερα κατά -1,9%. Τα ικανοποιητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία λειτουργούν ως «τροχοπέδη» σε ενδεχόμενες νέες μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι μετοχές και να αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων. Πτωτικό ήταν και το σημερινό ξεκίνημα, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν πέριξ του -0,2% με -0,5%.

Δημοφιλέστερα

To Top