Πολιτική

Μητσοτάκης: Με τον νέο ΚΟΚ οι ποινές επικεντρώνονται στον οδηγό και όχι στο όχημα

Για τις νομικές νίκες της χώρας σε Ευρώπη και Αμερική αναφορικά με το «Turkaegean», τις αλλαγές στο φορολογικό, την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, το νέο ΚΟΚ και τη στήριξη των καταναλωτώ απέναντι στις αυξήσεις των τιομολογίων ρεύματος, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του ανάρτηση στο Facebook για το 2025.

Αναλυτικά, αναφέρει:

Επιστρέφουμε στις ανασκοπήσεις, μετά τη σύντομη εορταστική ανάπαυλα! Πρώτη για το 2025 και θα ξεκινήσω με μια δέσμευση για το νέο έτος: το κυβερνητικό έργο θα παραμείνει έντονο και πολυεπίπεδο, ώστε μέρα με τη μέρα κάτι να αλλάζει και να γίνεται η ζωή όλων των πολιτών καλύτερη. Αυτό βέβαια σημαίνει και μεγάλες ανασκοπήσεις, οπότε να είστε προετοιμασμένες και προετοιμασμένοι! Ξεκινώ λέγοντάς σας καλημέρα και καλή χρονιά και από εδώ!

Και το 2025 θα συνεχίσουμε με ρεαλισμό, με σχέδιο και σκληρή δουλειά να αντιμετωπίζουμε χρονίζουσες παθογένειες και να αίρουμε εμπόδια στην οικονομία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, αλλάζοντας προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών και οδηγώντας την Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ήδη, με την έναρξη του νέου έτους – για να προχωρήσω στην ανασκόπηση – εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν βελτιωμένες αποδοχές και μειωμένες εισφορές, ενώ οι επαγγελματίες θα ελαφρυνθούν από το τέλος επιτηδεύματος. Το 2025 περιλαμβάει συνολικά 18 μειώσεις φόρων και βαρών, καθώς και 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, με δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μεταξύ άλλων, θυμίζω, απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη επιπλέον 132.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ. Διπλασιάζεται (από 10% σε 20%) η μείωση ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα). Οι εφημερίες των γιατρών θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 22%, ενώ μονιμοποιείται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με ένα νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται εφικτές χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, χωρίς να ξεφεύγουμε από το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που καθορίζει συγκεκριμένα ετήσια όρια για τις αυξήσεις δαπανών.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2024, όπως είχαμε δεσμευτεί, παρουσιάσαμε την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε γονείς και ανήλικους, προωθώντας την υπεύθυνη και λελογισμένη χρήση του διαδικτύου. Λέγοντας υπεύθυνη χρήση, φυσικά, δεν εννοούμε μη χρήση, ούτε καθολική απαγόρευση, αλλά προστασία των νέων από βλαβερό περιεχόμενο και εθιστικές πρακτικές που επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική τους ωρίμανση, την απόκτηση γνώσεων και την ψυχική τους υγεία. Από την προπερασμένη Δευτέρα λειτουργεί η πλατφόρμα https://parco.gov.gr, παρέχοντας οδηγίες στους γονείς για τη χρήση του γονικού ελέγχου που θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά τους. Στα υπάρχοντα εργαλεία θα προστεθεί η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία θα είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση τον προσεχή Απρίλιο. Είναι το «ψηφιακό πορτοφόλι» των παιδιών που θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet του γονέα και εκεί θα διατίθενται με απλό τρόπο διάφοροι γονικοί έλεγχοι. Και σε ρυθμιστικό επίπεδο, καθιερώνονται τα 15 έτη ως ηλικία Ψηφιακής Ενηλικίωσης και θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των κατασκευαστών συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα και συνδέονται στο διαδίκτυο να προεγκαθιστούν ή να παρέχουν πρόσβαση σε λογισμικό γονικού ελέγχου. Το πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, όπως η απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθητές στα σχολεία και η εφαρμογή SAFE.YOUth. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου, ώστε να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες και να καλυφθούν κενά που παρατηρούνται σήμερα. Η είδηση μάλιστα ότι άλλος ένας «γίγαντας» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταργεί το fact-checking, δηλαδή τον έλεγχο των γεγονότων από ειδικούς, επιβεβαιώνει πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο προκειμένου να «σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται», δανειζόμενος τον γνωστό στίχο. Θα το επαναλάβω: η αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο με τεχνικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Προϋποθέτει τη συνεργασία γονέων, κηδεμόνων και παιδιών. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι, από δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει το πρόβλημα και συμφωνεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Επόμενο θέμα της ανασκόπησης είναι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Προβλέπει για τους παραβάτες οδηγούς ποινές αντίστοιχες με τη σοβαρότητα κάθε παράβασης, οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Οι ποινές μάλιστα θα κλιμακώνονται για όσους υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις και πλέον, επικεντρώνονται στον οδηγό και όχι στο όχημα. Γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για τα οχήματα μικροκινητικότητας και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, για τη μη χρήση του κράνους -που όπως και η ζώνη, σώζει ζωές- αλλά και για τη μη τήρηση των ορίων ταχύτητας που, εντός του αστικού ιστού και σε οδούς γειτονιάς, δεν θα υπερβαίνουν τα 30 χλμ/ώρα. Προχωράμε στην αξιοποίηση τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στα λεωφορεία, για τη διαπίστωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την είσπραξη των προστίμων. Ταυτόχρονα εντείνουμε τους ελέγχους. Κατά την περίοδο των φετινών γιορτών ελέγχθηκαν 282.705 οχήματα, 86.709 περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο και βεβαιώθηκαν 78.596 παραβάσεις, 27.311 περισσότερες από ό,τι πέρυσι. Τα σοβαρά τροχαία ήταν λιγότερα, όμως και μια ζωή είναι πολύτιμη. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των τροχαίων στη χώρα μας, να σταματήσουμε να «ματώνουμε» στους δρόμους, ώστε να γίνουμε και σε αυτό το πεδίο μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Περνώντας στα ενεργειακά, και τον Ιανουάριο θα υπάρξει έκτακτη στήριξη για τις καταναλώσεις ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Η ενίσχυση αφορά κύρια και μη κύρια κατοικία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, καλύπτοντας έτσι περίπου το 90% των νοικοκυριών με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Το συνολικό κόστος της στήριξης αυτής ανέρχεται σε 20,9 εκατ. ευρώ.

Παραμένοντας στο ενεργειακό πεδίο, φέτος επαναλαμβάνουμε μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες μας, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025», που προσφέρει σε χιλιάδες νοικοκυριά τη δυνατότητα να βελτιώσουν ενεργειακά τα σπίτια τους. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο μειώνονται οι ενεργειακές δαπάνες και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά ενισχύεται και η εθνική προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση. Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 434 εκ. ευρώ, καλύπτει επιδοτήσεις από 50% έως και 100% για ενεργειακή αναβάθμιση. Οι πόροι θα κατευθυνθούν κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οικογένειες με ΑμεΑ, πολύτεκνες οικογένειες, ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων και για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», με προϋπολογισμό 223,2 εκ. ευρώ. Δεν είναι όμως τα μόνα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2025. Θα υλοποιηθούν άλλα πέντε για την ενεργειακή αναβάθμιση σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, ΔΕΥΑ, ορεινά τουριστικά καταλύματα και λοιπές επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 250 εκ. ευρώ. Και τα 7 προγράμματα εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–Next Generation EU.

Επανέρχομαι στο ζήτημα των πληγέντων από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Η στήριξή τους παραμένει στις προτεραιότητές μας, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία εβδομάδα του 2024, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις δύο Περιφέρειες που παρέχουν τα ανάλογα στοιχεία, κατέβαλε άλλα 16.750.792,65 ευρώ σε επιχειρήσεις και αγρότες. Έτσι, μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής για περισσότερες από 23.000 πληγέντες δικαιούχους αυτών των κατηγοριών που αντιστοιχεί σε 200,7 εκ. ευρώ. Η προκαταβολή μπορεί να φτάσει και τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή ανά αγροτική εκμετάλλευση.

Δημοφιλέστερα

To Top